• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у грудні під час війни?

Завдяки Різдву (за григоріанським календарем) 25 грудня українці мали б мати подовжені вихідні з 24 по 26 грудня. Але через війну працівники працюватимуть в понеділок 26 грудня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день

Як працюватимемо та відпочиватимемо у грудні під час війни?

25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем) є офіційним святковим днем в Україні. Цього року - це неділя. 

За старими правилами, згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином, вихідний 25 грудня мав би бути перенесений на понеділок 26 грудня. Тобто українці отримали б три вихідні поспіль – 24, 25 і 26 грудня.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 19 лютого 2023 р.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей 26 грудня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують наразі самостійно.

Зверніть також увагу, що максимальна тривалість робочого тижня під час війни збільшена і становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і не оплачуваним).

Відміна свят та вихідних впливає й на нарахування відпускних. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? Як рахувати середню зарплату? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали тут.

Щодо роботи банків, то скоріш за все всі банки та банківська система буде працювати в звичайному режимі. Та поки що конкретної інформації ще немає від НБУ.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»