• Посилання скопійовано

Бізнес просить вирішити проблему з розглядом заявок на бронювання, які подано до 2 травня

Бізнес звернувся до влади щодо вирішення питання щодо можливості застосування нових зменшених строків розгляду документів щодо бронювання на заявки щодо бронювання від бізнесу, подані до 2 травня

Бізнес просить вирішити проблему з розглядом заявок на бронювання, які подано до 2 травня

27 січня 2023 року КМУ прийняв Постанову №76 щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, якою передбачив, що, серед іншого, підприємства, визначені критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, мають право забронювати 50% військовозобов’язаних працівників. Оскільки з того, що ми бачимо на прикладі компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, більшість бізнесів продовжують працювати та підтримувати економічний фронт, така кількість є мінімально необхідною, а для деяких індустрій  навіть недостатньою для того, щоб забезпечувати стале функціонування підприємства. 

Водночас Постанова №76 в її первісній редакції не містила строків для прийняття рішень щодо бронювання. Однак, як зазначають компанії-члени Асоціації, під час обговорень до прийняття Постанови №76 представники залучених до процесу бронювання органів державної влади запевняли, що всі необхідні погодження здійснюватимуться в максимально стислі строки. Разом із тим багато підприємств дотепер не змогли здійснити бронювання у порядку, визначеному Постановою №76, у зв’язку з тривалістю погодження поданих списків. При цьому працівники підприємств продовжували отримувати повістки від центрів комплектування та соціальної підтримки і були випадки мобілізації ключових спеціалістів тих компаній, чиї пропозиції щодо бронювання працівників вже тривалий час перебувають на розгляді.

Водночас 28 квітня КМУ було прийнято Постанову №400, якою було встановлено терміни в 5 та 10 днів, протягом яких відповідні державні органи мають розглянути та прийняти рішення щодо заявок на бронювання військовозобов’язаних від бізнесу.

Європейська Бізнес Асоціація вітає таке рішення Уряду. Водночас критично важливим наразі є дотримання вище встановлених термінів, насамперед, представниками Генерального штабу ЗСУ, де, за інформацією компаній-членів Асоціації, наразі мають місце найбільші затримки з прийняттям рішень. Однак все ж таки сподіваємось, що прописаний механізм таки запрацює і на практиці! Як, зокрема, і визнанням відповідних підприємств критично важливими на рівні обласних військових адміністрацій, оскільки у деяких  регіонах це питання належним чином досі не врегульоване в частині тривалості розгляду документів – документи готуються пакетно і хвилями на десятки підприємств, а це затягує процес прийняття рішення на понад місяць.

Водночас у контексті Постанови №400 у бізнесу виникає питання, зокрема, чи поширюватимуться нові вимоги на заявки щодо бронювання від бізнесу, подані до набрання нею чинності.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до Керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака та Секретаря РНБО Олексія Данілова із проханням сприяти дотриманню відповідними структурами норм Постанови КМУ №400 та деякими іншими пропозиціями, спрямованими на покращення взаємодії центрів комплектування та соціальної підтримки з бізнесом.

***

Читайте також:

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»