• Посилання скопійовано

Якщо захворіла одинока мати, чи може інша людина доглянути її дитину?

Одинокі батьки наразі це не виключення, проте, часто доглядати дитину їм допомагають родичі та друзі. Якщо одинока мати або батько потрапить до лікарні, чи може, наприклад, сестра, отримати лікарняний по догляду за її дитиною?

Якщо захворіла одинока мати, чи може інша людина доглянути її дитину?

Законодавство передбачає таку можливість, зазначає ПФУ.

Медичний висновок категорії “Догляд за дитиною у разі хвороби особи, яка доглядає за дитиною” формується лікуючим лікарем на період лікування пацієнта на підставі медичного запису про того, хто фактично здійснюватиме догляд за дитиною віком до 3 років, та висновку про тимчасову непрацездатність особи, яка здійснюватиме такий догляд (п. 6 розділу 2 Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України 01.06.2021 № 1066).

Застрахованій особі, яка здійснює догляд за дитиною до трирічного віку (або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років), якщо мати дитини (або інша особа, яка фактично здійснює догляд за дитиною) захворіла, надається допомога по тимчасовій непрацездатності.

Лікарняний надається з першого дня на весь період хвороби (ст. 15 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Лікарняний не надається, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці.

***

Читайте такожЛікарняний по догляду за дитиною: особливості надання

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»