• Посилання скопійовано

Фізособа-підприємець став пенсіонером: з якого періоду не сплачувати ЄСВ?

З 07.05.2018 р. фізичній особі — підприємцю встановлено ознаку «ФО пенсіонер за віком». З якого місяця такий підприємець звільняється від сплати ЄСВ за себе?

Фізособа-підприємець став пенсіонером: з якого періоду не сплачувати ЄСВ?

Фізособи — підприємці незалежно від обраної системи оподаткування звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ), - інформує «Вісник. Офіційно про податки».

Фізособа — підприємець, яка набула статусу пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу, оскільки пропорційного розрахунку бази нарахування єдиного внеску для цієї категорії платників Законом про ЄСВ не передбачено. Місяць, у якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, належить до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто з 01.06.2018 р. на зазначену фізособу — підприємця поширюється дія ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ і вона звільняється від сплати ЄСВ.

При цьому єдиний внесок потрібно сплатити за період із січня по травень 2018 р. включно у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок (819,06 грн) за кожен місяць.

Крім цього, зазначені місяці потрібно буде відобразити в звіті за формою №Д5 (додаток 5 до Порядку №435) за 2018 р. і подати такий звіт до 10.02.2019 р.

***

Читайте також:

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»