• Посилання скопійовано

Закон про соцстрахування від нещасного випадку на виробництві не регулює відшкодування моральної шкоди

Суд надав правовий висновок у спорі про відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю члена сім'ї працівника внаслідок отриманого ним на виробництві професійного захворювання

Верховний суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 24 жовтня 2012 р. розглянув справу №6-123 цс 12, предметом якої був спір про відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю члена сім'ї працівника внаслідок отриманого ним на виробництві професійного захворювання.
Під час розгляду цієї справи ВСУ дійшов висновку про те, що згідно з ч. 1 ст. 2 Закону «Про загальнообов'язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, що призвели до втрати працездатності» дія цього Закону поширюється на осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності та господарювання, у фізосіб, осіб, що забезпечують себе роботою самостійно і громадян — суб'єктів підприємницької діяльності. Виходячи з цього цей Закон не регулює правовідносини з відшкодування моральної шкоди членам сім'ї працівника, заподіяної його загибеллю внаслідок професійного захворювання, отриманого на виробництві. Такі відносини регулюються статтями 1167, 1168 ЦК України.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»