• Посилання скопійовано

Посилено гарантії дотримання прав і свобод переселенців

25 грудня Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" з урахуванням пропозицій Президента України

Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (законопроект №2166) підтримали 266 народних депутатів.

Законодавчий акт передбачає посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, спрощення процедури обліку таких осіб.

Насамперед, в Законі уточнено, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Відповідно до законопроекту, для постановки на облік та отримання відповідної довідки, внутрішній переселенець подає заяву в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій за місцем проживання. Разом із заявою заявник надає документ, що посвідчує особу і підтверджує громадянство України або спеціальний статус.

Наголошується, що у разі відсутності в такому документі відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій здійснюється внутрішнє переміщення, заявник подає докази, що підтверджують факт проживання на даній території (військовий квиток, трудова книжка, документи про середню або вищу освіту та інші).

Законом встановлюється, що внутрішній переселенець не зобов'язаний повідомляти про своє фактичне місце проживання в найближчий територіальний підрозділ Державної міграційної служби.

Окрім того, Законом враховано пропозицію Президента щодо визначення органу (посадових осіб), на який покладатиметься виявлення фактів відсутності внутрішньо переміщених осіб за місцем проживання та підтвердження інформації про їх переміщення в межах України, а також механізм перевірки такої інформації та факту тривалої відсутності внутрішньо переміщених осіб за місцем проживання.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»