• Посилання скопійовано

Особливості сплати ЄСВ фізособами, які здійснюють незалежну професійну діяльність

Як фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, повинна сплачувати ЄСВ у 2017 році за себе і своїх найманих працівників? Про це розповіли податківці у нових листах

Особливості сплати ЄСВ фізособами, які здійснюють незалежну професійну діяльність

Про нарахування ЄСВ особами, які провадять незалежну професійну діяльність, податківці розповіли у двох "свіжих" листах від 10.02.2017 р. - №2066/С/99-99-13-02-03-14 та №2065/Б/99-99-13-02-03-14.

 

На кого поширюються ці роз’яснення?

З метою сплати ЄСВ пп. 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ дає визначення осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, - це фізособи, які провадять наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Зверніть увагу, що за пп. 14.1.226 ПКУ  незалежна професійна діяльність означає, що особа, яка її здійснює, не є працівником або фізичною особою - підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб. Ці ознаки контролюють податківці, адже саме вони надають фізособі такий статус (п. 178.1 ПКУ).

 

ЄСВ «за себе» 

Базою нарахування ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, «за себе» є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО.

Правила його визначення наведені у п. 178.3 ПКУ:

- оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності;

- у разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності без урахування витрат.

При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (п. 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).

Увага! Гучну новину щодо сплати у 2017 році ЄСВ за періоди, у яких підприємець на загальній системі оподаткування не мав оподаткованого доходу, чули, напевно, усі. Але такий же обов’язок (ДФСУ про це нагадує у коментованих листах) виник у 2017 році і в осіб, які провадять незалежну професійну діяльність!

Тобто, якщо особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, такий платник зобов'язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом про ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 2 частини першої ст. 7 Закону про ЄСВ).

Також зазначимо, що на фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, не поширюється пільга щодо несплати ЄСВ, якщо така особа є інвалідом або пенсіонером за віком.

 

Мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ у 2017 році

База нарахування ЄСВ

з 01.01 по 30.04

з 01.05 по 30.11

з 01.12 по 31.12

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, грн

1600

1684

1762

Максимальний розмір бази нарахування ЄСВ (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб)

40 000

42 100

44 050

Максимальний розмір ЄСВ (22% від максимальної бази) сплачується добровільно за бажанням платника єдиного податку

8800

9262

9691

Мінімальна заробітна плата

3200

Мінімальний розмір ЄСВ (22% від мінімальної зарплати)

704

На жаль, на питання "Де брати кошти для сплати ЄСВ в разі відсутності доходів?", закон відповідає жорстко: ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Строки сплати ЄСВ у 2017 році не змінилися. Тому, відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, особи, які провадить незалежну професійну діяльність, мають сплачувати ЄСВ «за себе»,  нарахований за звітний період - календарний рік, до 1 травня наступного року. Тобто за підсумками 2016 року -  до 1 травня 2017 року.

І навіть, якщо фізособи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за деякі місяці або підсумками усього 2017 року не будуть мати оподаткований ПДФО дохід, вони все одно будуть повинні сплатити ЄСВ не менш, ніж мінімальний страховий внесок за кожен місяць 2017 року (704 грн х 12 міс. = 8448 грн) до 1 травня 2018 року.

 

ЄСВ за працівників

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ базою нарахування єдиного соцвнеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Ставки ЄСВ для фізосіб , які провадять незалежну професійну діяльність, не залежать від категорії найманих працівників або видів доходу, що їм виплачується.

 

Таблиця розмірів ЄСВ, які нараховуються залежно від видів доходів, фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність

Вид доходів

Ставка ЄСВ

Фонд оплати праці (п. 2 Інструкції №5) найманих працівників, у т. ч. іноземців

22%

Винагороди фізособам за цивільно-правовими договорами, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізособою-СПД

22%

Допомога з ТВП (як перші п'ять днів за рахунок коштів підприємства, так і решта днів хвороби, допомога по вагітності та пологах за рахунок коштів ФСС)

22%

Заробітна плата і лікарняні працівників-інвалідів

22%

Сплатити ЄСВ за таких працівників треба у строки, встановлені ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ:

  • під час кожної виплати заробітної плати (доходу), на суми якої (якого) нараховується ЄСВ;
  • якщо дохід нараховано, але не виплачено - не пізніше 20 числа наступного місяця.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»