• Посилання скопійовано

ФОП-пенсіонер чи інвалід подав звіт з ЄСВ: які наслідки?

ФОПи, які звільняються від сплати ЄСВ, не зобов’язані його сплачувати та подавати звіт. А ось, якщо звіт подати та визначити в ньому суму ЄСВ, то доведеться сплатити зобов'язання

ФОП-пенсіонер чи інвалід подав звіт з ЄСВ: які наслідки?

ДФС у Черкаській області нагадує, що пільговики можуть за бажанням бути платниками єдиного внеску і самостійно визначити для себе базу нарахування єдиного внеску – не більше максимальної та сплачувати внесок у розмірі не меншому за розмір мінімального страхового внеску. Такі платники подають звіт з ЄСВ самі за себе по строку 11 лютого і несуть як і інші страхувальники відповідальність за правильність та достовірність заповнення Звіту.

Отже, суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізособами – підприємцями, у т.ч. тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і є пенсіонерами за віком або особами зінвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню.   

У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного у поданому звіті зобов’язання такі особи несуть відповідальність як і інші страхувальники. Тож підприємець - пільговик, який подав звіт з визначеними зобов’язаннями із внеску, зобов’язаний сплатити визначені ним у звіті суми внеску разом із 20% штрафу і 0,1% пені за кожний день прострочення платежу.

Також за несвоєчасну сплату внеску застосовується адміністративний штраф.

Звертаємо увагу, що за нормами Закону про ЄСВ пільговики можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового держсоцстрахування.

***

Читайте також: ФОПи - пенсіонери та інваліди звіт з ЄСВ не подають 

Джерело: ДФС у Черкаській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»