• Посилання скопійовано

У яких випадках компенсація невикористаної відпустки не оподатковується ЄСВ?

Підприємство під час звільнення працівника повинно виплатити йому компенсацію за всі дні невикористаної відпустки. Коли потрібно нараховувати ЄСВ на суми такої компенсації? Дізнаємося з роз’яснення податківців

У яких випадках компенсація невикористаної відпустки не оподатковується ЄСВ?

Офіс великих платників податків в ІПК від 15.02.2019 р. №557/ІПК/28-10-27-01-11 нагадує, що згідно з ч. 1 ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Своєю чергою, відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ страхувальниками є роботодавці та інші особи, які відповідно до Закону про ЄСВ зобов'язані сплачувати єдиний соцвнесок.

Базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Суми грошових компенсацій у разі невикористання, зокрема, щорічних (основної та додаткових) відпусток у розмірах, передбачених законодавством, відповідно до п. 2.2.12 Інструкції №5 є оплатою за невідпрацьований час.

Відповідно до цього податківці зазначають, що обов’язок нарахування ЄСВ на суми компенсації залежить від своєчасності виплати таких сум, а саме:

  • у разі нарахування та виплати підприємством суми грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки звільненому працівнику, єдиний внесок на такі суми не нараховується, оскільки суми зазначеної грошової компенсації є платою за невідпрацьований час, а підприємство не має обов'язку страхувальника щодо звільненого працівника;

  • у разі нарахування і виплати грошової компенсації за невикористанні дні щорічної відпустки, виплата якої провадиться працівнику в день звільнення разом із всіма сумами, що належать йому від підприємства, зазначені суми компенсації невикористаної відпустки є базою нарахування ЄСВ.

Зазначимощо така позиція податківців не нова. Про неї ми вже писали тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»