• Посилання скопійовано

20 липня – останній день для сплати ЄСВ ФОПами

За ІІ квартал 2020 року мінімальна сума ЄСВ до сплати буде становити 1039,06 грн, оскільки за квітень та травень 2020 року всіх ФОП звільнено від сплати ЄСВ. Проте, за ці місяці можна сплатити ЄСВ добровільно і в такому випадку сума до сплати буде 3117,18 грн

20  липня – останній день для сплати ЄСВ ФОПами

Розмір ЄСВ у 2020 році

Мінімальна сума єдиного соцвнеску, яку підприємці (як платники єдиного податку, так і підприємці на загальній системі оподаткування) мають сплачувати у розрахунку за місяць з 2020 року становить 1039,06 грн (4723 х 22%).

Максимальна база нарахування ЄСВ дорівнює 15 розмірам мінімальної зарплати (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону №2464-VI). Отже, максимальний страховий внесок у 2020 році становить 15585,90 грн (4723 х 15 х 22%).

Проте через пільги, які було введено Законом №533, та Законом №591 за квітень та травень всі ФОПи звільнені від сплати ЄСВ.

Відповідно, за ІІ квартал 2020 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОП, незалежно від системи оподаткування і групи, буде становити 1039,06 грн. Про це ми писали тут та тут.

 

Увага! Підтвердили такий варіант сплати ЄСВ вже львівські податківці. З їхнім роз'ясненням можна ознайомитися тут.

 

Наслідки несплати ЄСВ за квітень і травень 2020 року

Згідно з Законом №533 та Законом №591 березень-травень 2020 року включаються до страхового стажу та вважається, що ЄСВ було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Але така зміна була внесена лише до одного Закону - "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"!

Отже, для пенсій страховий стаж у ФОП за ці місяці буде. А ось для решта Фондів – ні. Як показує практика, це вже створює проблеми, зокрема, із отриманням ФОПами допомоги по частковому безробіттю на себе. Оскільки, щоб отримати таку допомогу, треба сплачувати ЄСВ, як мінімум, 6 місяців до дати початку припинення/скорочення діяльності, ті, хто ЄСВ, користуючись пільгою, не платив, допомоги не отримають.

А ось ФСС, принаймні, на початку карантину, вирішив бути поблажливим до ФОП. І надав роз’яснення, що ФОП, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, а також частково безробітні продовжують вважатися застрахованими у ФСС особами.

 

Чи може ФОП сплатити ЄСВ добровільно?

Закони №533 та №591 передбачають, що ФОП можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату ЄСВ за березень-травень 2020 року в розмірах та порядку, визначених Законом про ЄСВ. Тобто, зробити таку сплату ЄСВ добровільно!

Закон каже: у такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

Тобто, коли ФОП складатиме Звіт з ЄСВ за 2020 рік, у разі добровільної сплати ЄСВ він зазначатиме ці суми, як нараховані до сплати. Відповідно, ФОП матиме страховий стаж в усіх Фондах державного соціального страхування.

Якщо ви вирішили все ж таки сплатити ЄСВ за весь ІІ квартал, то сума до сплати буде 3117,18 грн. 

 

До якого числа сплачується ЄСВ за IІ квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) говорить, що ФОП мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Офіційної інформації від ДПС наразі ще не має. Але за її календарем, останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за IІ квартал є 20 липня.

При цьому Законом №540 та Законом №591  передбачається, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно.

Тому оскільки штрафів за несвоєчасну сплату ЄСВ за ІІ квартал 2020 року не буде, то ФОП зможе сплатити ЄСВ або 20 липня, або ще пізніше - до 31 липня 2020 р. включно (звісно, якщо карантин не подовжать).

 

Зауважимо, що у вересні 2020 року планують збільшити суму мінімальної зарплати до 5000 грн. Якщо це відбудеться, то відповідно збільшиться сума нарахування ЄСВ. В такому випадку мінімальний внесок буде становити 1100 грн = 5000*22%, а максимальний – 16500 грн = 5000 * 15 *22%.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»