• Посилання скопійовано

Борги з ЄСВ у «сплячих» ФОП списуються з 3 червня по 31 серпня 2020 р.: Законом №786 встановлено чіткі дати списання!

Хоча на практиці процедура списання боргів з ЄСВ у «сплячих» ФОП вже триває, проте період такого списання чітко прописаний в законодавстві до цього не був. І ось тепер Закон №786 наголошує, що закінчиться ця процедура 31 серпня

Борги з ЄСВ у «сплячих» ФОП списуються з 3 червня по 31 серпня 2020 р.: Законом №786 встановлено чіткі дати списання!

Нагадаємо, що 8 серпня 2020 р. набрав чинності Закон №786. Про це ми писали тут.

Серед змін, які вносяться цим законом, є одна, яка стосується списання боргів з ЄСВ – це зміна до п. 9-15 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення"  Закону №2464.

Саме завдяки цьому пункту ще в червні 2020 р. у сплячих ФОПів з’явилася можливість списати борг з ЄСВ, який виник з 2017 року. Проте така можливість стосується тільки загальносистемників і лише тих, які не отримували доходів з 2017 року (тобто, дійсно, «сплячих»). І за умови припинення підприємницької діяльності з певної дати. Але з якої?

 

У чому була неузгодженість?

Закон №592, яким було введено п. 9-15, чітко не встановлював початок подання заяв про списання боргу з ЄСВ та про припинення підприємницької діяльності для такого списання.

Наприкінці  червня територіальні податківці наголошували про початок подання таких заяв – 3 червня. Про це ми писали ось тут.

Крім того, чернівецькі податківці наводили зразок заяви для списання боргу з ЄСВ. Його можна переглянути тут.

Але це лише роз’яснення. А чіткості в даті початку подання заяви через неузгодженість законодавства до цієї миті не існувало. Тобто, незважаючи на те, що ця процедура розпочалася в червні і досі триває, у ФОП залишалися ризики, що податківці щось не так зрозуміли, а потім передумають.

І ось Законом №786 депутати ВРУ вирішили поставити крапку в цьому питанні: у п. 9-15 Закону №2464 буде прописано дату подання заяв - 3 червня 2020 року.

Триває процедура списання 90 днів. Таким чином, для списання боргів з ЄСВ «сплячі» ФОПи мають подати заяви до 31 серпня включно. Про це ми зауважували тут.

 

Списання боргів з ЄСВ стосується не лише ФОП-«загальників», а й фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність

З 3 червня суми боргів з ЄСВ, нараховані за період з 01.01.2017 року по 03.06.2020 р., а також штрафи та пеня, нараховані на ці борги, у разі якщо їх платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО, списуються за умови подання протягом 90 календарних днів (тобто до 31 серпня  2020 р.):

  • ФОП на загальній системі оподаткування — державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи фізичної особи - підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу - звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону №2464 за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом №592 (03.06.2020 р.). Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше;

  • особами, які провадять незалежну підприємницьку діяльність до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону №2464 за період з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Законом №592 (03.06.2020 р.). Зазначена звітність подається платником виключно у випадку, якщо вона не була подана раніше.

 

Коли ДПС може відмовити в списанні боргу з ЄСВ?

Нагадаємо, що податковий орган може відмовитися списувати суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

  • платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017 р. до дня набрання чинності цим Законом;
  • суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Якщо ж суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, тоді податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Самі ж раніше сплачені суми боргів, штрафів та пені платнику не повертатимуться!

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»