• Посилання скопійовано

Закон №786 (про скасування Книг обліку і не тільки) опубліковано. Він набирає чинності з 8 серпня!

7 серпня офіційно опубліковано Закон №786 про внесення змін до ПКУ щодо функціонування Електронного кабінету та спрощення роботи фізосіб-підприємців. Він набере чинності вже з 8 серпня. Але окремі його норми (зокрема, скасування Книг обліку для ФОП) почнуть діяти з 1 січня 2021 року

Закон №786 (про скасування Книг обліку і не тільки) опубліковано. Він набирає чинності з 8 серпня!

Опублікування в «Голосі України»

У п’ятницю,  7 серпня, в "Голосі України" №138 було офіційно опубліковано Закон від 14.07.2020 786-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб – підприємців».

Цей Закон, зокрема, скасує Книги обліку для ФОПів, про що ми вже розповіли в окремій новині ось тут.

А ще однією важливою функцією цього закону було внесення змін до Закону №466, яким нещодавно було внесено так багато змін до ПКУ і який так нещадно критикував бізнес. Щоб пригадати, що саме тоді «реформувалося», рекомендуємо переглянути експрес-аналіз від податківців.

Чи вдалося законотворцям виправити помилки і що цікавого приніс нам Закон № 786,  ми розповімо в окремій аналітиці від редакції. 

 

Нюанси набрання чинності нового Закону

За текстом Закону №786, він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування (тобто з 8 серпня).

Крім змін в ПКУ:

  • до підпункту 16.1.16 (щодо визначення змін уповноважених осіб, які мають право користуватися Е-кабінетом), статей 4242(щодо правил впровадження електронного документообігу з ДПС), пункту 49.4 (щодо скасування договору про визнання Е-документів), що набирають чинності через 3 місяці з дня опублікування цього Закону. Тобто ці зміни запрацюють з 8 листопада 2020 року;
  • до пункту 57.1(щодо змін у сплаті авансового внеску з податку на прибуток у разі виплати дивідендів), пункту 133.3 (щодо нового порядку постановки на облік нерезидентами-платниками податку на прибуток), статті 177пункту 178.6 (щодо змін у веденні обліку доходів та витрат фізособами-«загальниками» та особами-«незалежниками»), пункту 296.1 (щодо ведення обліку доходів фізособами-«єдинниками» І та ІІ та ІІІ групи (неплатниками ПДВ) у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів). Ці зміни наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

***

Читайте також

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»