• Посилання скопійовано

Допомога по частковому безробіттю: чи виплачується, якщо працівник захворів?

Якщо під час карантину роботодавець вирішив скоротити або зупинити свою діяльність, його працівники мають право на допомогу по частковому безробіттю. Проте ця допомога надається за робочий час, який скоротився. А що як в цей період працівник не працює через тимчасову непрацездатність або вагітність?

Допомога по частковому безробіттю: чи виплачується, якщо працівник захворів?

Як і кому зараз надається допомога по частковому безробіттю, ми писали тут. Тож зараз звертаємо увагу на наступне.

Право на таку допомогу (з працівників) мають ті, які втратили частину заробітної плати або доходу внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку зі зупиненням (скороченням) діяльності.  Тобто ті, що є у переліку, зазначеному в наказі про зупинення (скорочення) діяльності, у яких звичайний робочий графік під час карантину став містити меншу кількість робочих годин. Саме за ці втрачені години працівник і отримує допомогу. Але максимальний розмір такої допомоги не може перевищувати розмір мінімальної зарплати (зараз 5000 грн) в місяць.

Крім цього, зараз на таку допомогу можуть претендувати працівники:

  • які отримують оплату часу простою відповідно до ст. 113 КЗпП (крім періоду освоєння нового виробництва (продукції);
  • які перебувають у відпустці без збереження заробітної плати на час карантину.

Як бачимо, оплачувані відпустки в цей перелік не увійшли. Тому ті працівники, яким роботодавець надав оплачувані відпустки під час карантину, допомогу по частковому безробіттю за час таких відпусток не отримують.

 

А як щодо лікарняних та декретних?

У листі від 26.08.2020 р. №8076/0/290-20 Мінсоцполітики роз’яснює, що допомога по частковому безробіттю на період карантину надається працівникам у формі компенсації втраченого заробітку за період, коли вона не працювала у зв’язку з незалежними від неї обставинами.

Відповідно до статей 22 та 25 Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон) допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах надаються застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання в неї страхового випадку та за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно.

Згідно зі зазначеним лікарняні, декретні та допомога по частковому безробіттю є компенсацією застрахованій особі втраченого заробітку в разі настання відповідних обставин (страхового випадку). Одночасна їх виплата законодавством не передбачена.

Отже, у період тимчасової непрацездатності або відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами допомога по частковому безробіттю не надається. Натомість здійснюється виплата допомоги з тимчасової непрацездатності, у зв’язку з вагітністю та пологами у порядку та на умовах, визначених законом.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»