• Посилання скопійовано

ФОП пропонують звільнити від ЄСВ за себе за грудень 2020 та січень-лютий 2021 року: нові законопроєкти

У Раді зареєстровано два нові законопроєкти для подальшої підтримки бізнесу у зв'язку з посиленням карантинних заходів

ФОП пропонують звільнити від ЄСВ за себе за грудень 2020 та січень-лютий 2021 року: нові законопроєкти

10 грудня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано два нові законопроєкти для подальної підтримки бізнесу у зв'язку із посиленням карантинних заходів:

  • №4423-1 авторства Я. Железняк;
  • №4423-2, авторами якого є Н. Королевська, Ю. Солод, В. Мороз, В. Гнатенко.

Законопроєктом №4423-1 пропонується звільнити від сплати ЄСВ за себе ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 грудня 2020 року та з 1 по 31 січня 2021 року. А зазначені періоди включити до страхового стажу цих осіб.

Ця пропозиція викладена й у проєкті Закону №4423-2. Щоправда, додатково пропонується звільнити від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ деяких категорій осіб також на лютий 2021 року. А також встановити, що періоди, за які не сплачено ЄСВ, обліковуються у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування як періоди, за які сплачено єдиний внесок у розмірі мінімального страхового внеску.

Крім того, двома законопроєктами  передбачено надати органам місцевого самоврядування у 2021 році право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку, та/або плати за землю, та/або податку на нерухоме майно, щодо об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

У разі прийняття ці закони наберуть чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що 10 грудня набрав чинності  Закон №1072-ІХ, яким передбачено:

  • звільнення платників єдиного податку I групи від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року;
  • звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку I групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе, та визначити, що такі періоди включаються до страхового стажу;
  • списання податкового боргу платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 01.11.2020 р.;
  • відстрочення до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, що у загальній сумі не перевищує 6800 гривень тощо.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»