• Посилання скопійовано

До 1 вересня триватиме перехід від паперових до е-лікарняних

Згідно з оприлюдненим 22 травня проєктом наказу МОЗ, з 1 червня розпочнеться перехідний період для роботи з електронними лікарняними листками, який триватиме до 31 серпня 2021 року. Що це означає, читайте у цій новині

До 1 вересня триватиме перехід від паперових до е-лікарняних

Нагадаємо, що Кабмін постановою від 31.03.2021 р. №323 виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Про це ми писали тут, а його вплив на роботодавців та працівників ми розглядали тут.

Проте попри прийняті нормативні акти фактичне запровадження електронних лікарняних раз за разом переноситься. І тепер ми маємо нові дати. 

За словами М. Степанова, впровадження електронних лікарняних розпочнеться з 1 червня 2021 року в пілотному форматі у 200 лікарнях, а в повному обсязі працюватиме з 1 вересня поточного року.

Тим часом МОЗ розробило проєкт наказу, яким планують оновити:

  • Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;
  • Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності;
  • Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.

Цей наказ МОЗ і передбачає «перехідний» період для запровадження електронних лікарняних. 

Зокрема, формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я (за умови наявності відповідної технічної можливості) буде обов’язковим:

  • з 1 червня 2021 року – на період дії перехідної моделі роботи з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності (у паперовій формі), що триває до 31 серпня 2021 року, для закладів охорони здоров’я, які в установленому порядку підключені до електронної системи охорони здоров’я;
  • з 1 вересня 2021 року – для всіх закладів охорони здоров’я.

У період дії перехідної моделі роботи у процесі прийняття рішення щодо формування (видачі) документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, керуються вимогами Інструкції по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі.

Категорія медичних висновків про тимчасову непрацездатність «Вагітність та пологи», передбачена Порядком формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, буде застосовуватися з 1 вересня 2021 року. Тобто електронні лікарняні для декретниць чекаємо аж восени.

Проте, як і раніше, зазначається, що технічна можливість створювати електронні лікарняні (тобто робити записи у відповідному Реєстрі в електронній системі охорони здоров’я)  виникне з дати оприлюднення на вебсайті МОЗ інформації про підключення медичних інформаційних систем до центральної бази даних. Тобто до тих пір, поки МОЗ не повідомить про те, що всі лікарі вже мають технічну можливість робити такі записи, говорити про точну дату повної заміни паперових лікарняних на електронні зарано.  

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»