• Посилання скопійовано

Уряд затвердив порядок надання відпустки для батьків при народженні дитини

Уряд затвердив постанову щодо порядку надання відпустки при народженні дитини (відповідно до ст. 19-1 Закону «Про відпустки»)

Уряд затвердив порядок надання відпустки для батьків при народженні дитини

Уряд постановою від 07.07.2021 р. №693 затвердив Порядок надання відпустки при народженні дитини. Про це свідчить інформація з порядку денного засідання та його відеотрансляції. Цй порядок визначає механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини відповідно до ст. 19-1 Закону "Про відпустки".

Нагадаємо, що право на таку відпустку матимуть:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки;
  • баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати чи батько якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком).

Також у Порядку наведено визначення термінів, якими слід керуватися при наданні відпустки ("одинока мати", "одинокий батько", "інший повнолітній родич дитини").

Крім того, конкретизовано строк, в межах якого надається відпустка: одноразово тривалістю, що визначається працівником в заяві про її надання (але не більше 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка може бути використана не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Поділу на частини вона не підлягає. Зарплата за час цієї відпустки виплачується не пізніше трьох днів з дня її початку.

Також у Порядку:

  • визначено підстави для надання відпустки (перелік документів) для кожної категорії осіб, що мають на неї право;
  • прописано норми про тривалість відпустки при народженні двох і більше дітей (у такому разі тривалість відпустки не збільшується!);
  • визначено порядок надання відпустки у разі зміни місця роботи протягом строку, що дає право на відпустку.

Докладний аналіз цього порядку ми наведемо в окремій аналітиці.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»