• Посилання скопійовано

5 випадків, коли ФОП не сплачує ЄСВ за себе у 2021 році

У 2021 році законодавці прописали нові правила сплати підприємцями ЄСВ за себе, а також випадки його несплати. Нагадаємо ці правила та розповімо про свіже роз’яснення від ДПСУ, яке підприємцям треба взяти до уваги

5 випадків, коли ФОП не сплачує ЄСВ за себе у 2021 році

Випадок 1. Тимчасовий для ФОП І групи

Згідно з пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464-VI тимчасово звільнялися від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та належать до першої групи платників єдиного податку, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди:

  • з 01 по 31 грудня 2020 року,
  • з 01 по 31 січня, з 01 по 28 лютого, з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2021 року за себе.

Отже, перша група перші 5 місяців ЄСВ за себе не сплачувала. Тому мала особливості щодо складання єдиної звітності з ЄП + ЄСВ, про які ми писали тут.

Слід зазначити, що попри несплату ЄСВ перша група  за ці місяці мала страховий стаж, принаймні, щодо пенсій. Про це ми повідомляли тут.

Втім, такі особи могли прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені в абзаці 1 пп. 9-10.1 п. 9-10 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 періоди в розмірах та порядку, визначених цим Законом.

Різниця при складанні звітності полягала в тому, що якщо ФОП вирішив не платити – ЄСВ відображати у звіті не потрібно було. А якщо вирішив платити, у такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності.

У решта ФОП-«єдинників» пільг не було і вони мали платити ЄСВ на загальних підставах.

 

Випадки 2 і 3. ФОП-пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати ЄСВ

Згідно з частиною четвертою ст. 4 Закону №2464 ФОП звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Податківці у своїх роз’ясненнях у підкатегорії 201.01.06 «ЗІР» зауважили, що  не звільняється від сплати ЄСВ ФОП, яка є пенсіонером за віком або за вислугою років, та отримує пенсію згідно зі законодавством іншої країни. Отже, такі пенсіонери зобов’язані нараховувати і сплачувати ЄСВ на загальних підставах.  Право не платити ЄСВ надає лише українська пенсія. Про це ми писали тут.

До того ж фізична особа – підприємець зобов’язана сплачувати ЄСВ за місяць, в якому було втрачено статус «особи з інвалідністю».  Ми про це писали тут.

Про нюанси складання звітності у 2021 році ФОП-«єдинниками» у разі призначення пенсії або встановлення інвалідності, читайте тут.

Чи звільняються від сплати ЄСВ ФОП у зв’язку з призовом на строкову військову службу? Ні, фізичні особи – підприємці, призвані на строкову військову службу, сплачують ЄВ на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону №2464.  Ми про це писали тут.

 

Випадок 4. ФОП помер – чи сплачувати ЄСВ за місяць, на який припадає дата смерті?

Пунктом 9 розд. VІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. №449 (у редакції наказу Мінфіну від 21.12.2020 р. №790), визначено, що у разі смерті фізичної особи – підприємця, оголошення померлою, визнання її у судовому порядку безвісно відсутньою або недієздатною, за умови відсутності осіб, які відповідно до Закону №2464 несуть зобов’язання зі сплати ЄСВ, та засвідчення цього факту відділом державної реєстрації актів цивільного стану чи постановленням судового рішення, борг (недоїмка) зі сплати ЄСВ підлягає списанню.

Таким чином, дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем, за період, на який припадає дата її смерті, не є базою нарахування ЄСВ. Ми про це писали тут.

 

Випадок 5. ФОП – найманий працівник

Ст. 4 Закону №2464 доповнено частинами п'ятою та шостою, згідно з якими відповідно передбачено звільнення від сплати за себе єдиного внеску:

  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як ФОП і провадження ними одного виду діяльності одночасно як фізичною особою – підприємцем, так і особою, яка провадить незалежну професійну діяльність;
  • осіб, які провадять незалежну професійну діяльність та ФОП, які мають основне місце роботи, за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Ось останнє правило нас зараз найбільше цікавить. Про окремі нюанси його застосування податківці вже розповідали раніше, а ми повідомляли тут .

Зокрема, ми знаємо, що:

  1. ФОП не повинні повідомляти ДПС про факт сплати за них ЄСВ роботодавцем;
  2. подавати звітність про податок, який вони сплачують (ЄП або ПДФО) разом із ЄСВ, ФОП зобов’язані. Навіть, якщо вони не сплачують ЄСВ, тому що є найманими працівниками.  У паперовому варіанті звітності щодо ЄСВ проставляють прочерки за місяці, за які роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску (в електронному варіанті звітності поля залишаються не заповненими). Тобто нараховувати собі ЄСВ до сплати ФОП не повинні;
  3. такі ФОП не повинні платити ЄСВ за себе, за умови, якщо роботодавець сплатив за них ЄСВ в розмірі не меншому за мінімальний. Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі ФОП ЄСВ платитимуть! При цьому суму ЄСВ до сплати такі ФОП визначатимуть самостійно (але вона не може бути меншою за мінімальний страховий внесок).

І ось маємо ще одне свіже роз’яснення.

 

Немає трудової книжки – плати ЄСВ? Ні!

В ІПК від 15.06.2021 р. №2422/ІПК/99-00-04-03-03-06 ДПСУ дійшла висновку, що ФОП, який надає послуги згідно з цивільно-правовим договором без оформлення трудової книжки, сплачує ЄСВ на загальних підставах.

Чому податківці так вирішили? Справа в тому, що якщо ви уважно подивитеся на текст пільги, вона працює для тих ФОП, які мають основне місце роботи.

Податківці в цій ІПК навели застаріле визначення: основне місце роботи — це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, де знаходиться (оформлена) його трудова книжка, до якої вноситься відповідний запис про роботу (п. 12 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ).

Насправді ж зараз основне місце роботи – це місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ зі змінами, внесеними  Законом № 1217-IX).

Про те, що з 10 червня заводити на працівника паперову книжку вже зовсім не обовязково (це робиться виключно за бажанням працівника), а старі паперові книжки після їх оцифрування поступово (протягом 5 років) будуть видаватися працівникам на руки, ми докладно писали тут, тут і тут.  А з 23 липня повноцінно запрацює порядок подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність працівників, про що ми повідомляли тут

Увага! Оскільки статус місця роботи (основне чи сумісництво) з 10 червня встановлюється ЗАЯВОЮ працівника, то і на нарахування ЄСВ не менше мінімального впливає така заява: якщо в ній визначено, що це основне місце роботи, - роботодавець сплачує ЄСВ в розмірі не меншому за мінімальний, якщо визначено, що це робота за сумісництвом, - нараховується ЄСВ на фактичну заробітну плату.

Не менш важливим є те, чи основне це місце роботи, чи сумісництво для ФОП, якщо він не бажає платити ЄСВ за себе. Якщо не бажає – він повинен мати саме основне місце роботи.  І дані про це роботодавець зазначить у єдиній «зарплатній» звітності (в додатку 5).

Зверніть увагу, що підприємницька діяльність основним місцем роботи не вважається. А сумісництво без наявності у фізособи основного місця роботи неможливе. Отже, перший ж роботодавець і буде основним місцем роботи для ФОП, всі наступні, в кого він працюватиме за трудовими договорами одночасно з роботою за основним місцем  – вважатимуться сумісництвом.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»