• Посилання скопійовано

Увага! МОЗ відтермінувало до 1 жовтня повний перехід на електронні лікарняні

Повний перехід на електронні лікарняні з 1 вересня не відбудеться. Не всі лікарі опанували систему. У МОЗ підготували наказ про перенесення дати відмови від паперових лікарняних. Орієнтовно це відбудеться 1 жовтня

Увага! МОЗ відтермінувало до 1 жовтня повний перехід на електронні лікарняні

Про це Суспільному повідомили в МОЗ України. Згодом з'явився й сам наказ МОЗ від 28.08.2021 р. №1836, яким відтерміновано до 1 жовтня 2021 року обов'язковий перехід усіх закладів охорони здоров'я на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я.

Водночас вже у понад 2 тисячах медзакладів можуть "видавати" електронні довідки, - розповів Суспільному прессекретар МОЗ Роман Борщ. "Зараз понад дві тисячі закладів можуть формувати електронні лікарняні. Передбачений повний перехід з 1 вересня, але зважаючи на те, що є окремі відомчі лікарні — ті, що в глибинках, яким треба трохи більше часу — зараз юстується наказ, який продовжить цей перехідний період до жовтня", — сказав Борщ.

Тобто наразі вже можна оформляти лікарняні в електронному форматі, але деякий час медзаклади ще зможуть видавати і паперові листки непрацездатності.

Нагадуємо, що перехідна модель щодо електронних лікарняних функціонує в Україні з 4 червня.

"Під час цієї перехідної моделі заклади охорони здоров'я мають можливість формувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність, які є юридичною підставою для видачі електронного лікарняного. Або ж видавати паперові лікарняні – відповідне рішення приймаються лікарем відповідно до технічної можливості закладу", – зазначила керівниця директорату з розвитку цифрової трансформації в МОЗ Марія Карчевич.

 Відповідно до наказу МОЗ початково передбачалося, що період має завершитися 1 вересня.

"Ми як міністерство, яке формує політику, отримуємо зворотний зв'язок від роботодавців та медичних працівників, проводимо навчання, аби відбувався плавний перехід. І зараз ми розуміємо, що є потреба для більш плавного переходу. Тому для продовження цього адаптаційного періоду було ухвалено рішення, що повноцінний запуск електронних лікарняних відбуватиметься вже з 1 жовтня", – пояснила вона.

За словами Марії Карчевич, на підставі отриманої від роботодавців та медпрацівників інформації МОЗ дійшло висновку, що й тим, й іншим необхідно більше часу, щоб ознайомитися із новим функціоналом та новими процесами.

"З роботодавцями потрібно скоригувати нові бізнес-процеси, які відбуваються при електронних листках непрацездатності. Оскільки електронні лікарняні є підставою для соціальних виплат, то ця тема є чуттєвою для всієї країни. Для лікарів - це новий функціонал. Для них важливо розуміти, як вносити дані, які процедури та процеси потрібно виконувати", – зазначила посадовиця.

Як пояснила Карчевич, для цього існує окремий розроблений курс академії Національної служби охорони здоров'я України.

За її словами, на сьогодні вже сформовано понад 213 тисяч  електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. На підставі цих висновків створено понад 125 тисяч електронних лікарняних.

"Електронні лікарняні – це економія коштів, оскільки щороку закуповуються паперові листки непрацездатності і на це йдуть мільйони бюджетних коштів. Друге – це мінімізація корупційних ризиків. Оскільки ми неодноразово чули про зловживання паперовими лікарняними, в електронному вигляді такі махінації не є можливими. Тому що всі дані фіксуються в медичному висновку", – наголосила Карчевич.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»