• Посилання скопійовано

Нюанси нарахування лікарняних у разі зупинення трудових відносин

При розрахунку лікарняних з 1 січня 2023 р. із розрахункового періоду вилучаються календарні дні зупинення дії трудового договору. У разі розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 р., такі періоди не вилучаються

Нюанси нарахування лікарняних у разі зупинення трудових відносин

Пенсійний фонд України розповідає, що обчислення середньоденної заробітної плати для надання допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 №1266

Постановою Уряду від 02.12.2022 №1350 до цього Порядку було внесено зміни, які набули чинності з 1 січня 2023 року. Зокрема, пунктом 3 Порядку передбачено виключний перелік поважних причин, за яких невідпрацьовані календарні дні вилучаються із розрахункового періоду під час обчислення середньої заробітної плати. Період зупинення дії трудового договору внесено до переліку зазначених причин саме з 1 січня 2023 року. 

Тобто під час розрахунку допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю за страховими випадками, які розпочалися після цієї дати, із розрахункового періоду вилучаються календарні дні зупинення дії трудового договору. У разі розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 року, такі періоди не вилучаються.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»