• Посилання скопійовано

Чи потрібно розривати договір про добровільну сплату ЄСВ у разі працевлаштування?

Розірвати договір достроково, впродовж першого року дії, може лише ДПС за умови набуття застрахованою особою зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соцстрахування (працевлаштування)

Чи потрібно розривати договір про добровільну сплату ЄСВ у разі працевлаштування?

Чи має право фізична особа у зв’язку з працевлаштуванням розірвати протягом першого року укладений договір про добровільну участь у сплаті єдиного внеску, термін дії якого не минув?

Як повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області, особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями та не належать до платників єдиного внеску, визначених пп. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, мають право на добровільну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено ч. 1 ст. 10 Закону №2464-VI.

Згідно з ч. 2 ст. 10 Закону №2464 зазначені особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).

Відповідно до абзацу другого п. 1 ч. 8 ст. 10 Закону №2464 договір про добровільну участь може бути достроково розірваний застрахованою особою за її бажанням, якщо договір діяв не менше одного року.

Однак у разі набуття застрахованою особою відповідно до Закону №2464 зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування договір про добровільну участь може бути достроково розірваний територіальним органом.

Тобто фізична особа, яка виявила бажання на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, укладає договір про добровільну участь у сплаті єдиного внеску на термін, визначений у договорі, але не менше одного року.

Таким чином, розірвати договір достроково, впродовж першого року дії, може лише територіальний орган за умови набуття застрахованою особою зобов’язань щодо участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (працевлаштування).

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»