• Посилання скопійовано

Працівниця працює під час відпустки для догляду за дитиною: що з лікарняними?

Якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, настає страховий випадок - тимчасова непрацездатність, то лікарняні мають нараховуватися

Працівниця працює під час відпустки для догляду за дитиною: що з лікарняними?

Пенсійному фонду надіслали запит щодо права на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності у ситуації, коли страховий випадок виник у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Фахівці ПФУ у листі від 22.11.2023 № 43354-49563/К-03/8-2800/23 зауважили, що згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 22 Закону України від 23.09.1999  № 1105-XIV “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють за трудовим договором, гіг-контрактом, іншим цивільно-правовим договором та на інших законних підставах, призначають та надають за основним місцем роботи.

Листок непрацездатності є підставою для призначення працівникові лікарняних (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105-XIV).

При цьому допомогу по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачують застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше як за 14 календарних днів (ч. 3 ст. 15 Закону № 1105-XIV).

Але за ч. 6 ст. 15 Закону № 1105-XIV таку допомогу не надають, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.

Крім того, лікарняні внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, Пенсійний фонд виплачує застрахованим особам з 6 дня непрацездатності за весь період до її відновлення або до встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законом.

Висновок фахівців ПФУ такий: якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, настає страховий випадок - тимчасова непрацездатність, догляд за хворою дитиною, то у такому разі допомогу по тимчасовій непрацездатності (у тому числі допомогу по догляду за хворою дитиною) надають їй на загальних підставах.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»