• Посилання скопійовано

Як обчислювати лікарняні демобілізованому працівнику: консультація від ПФУ

Чинним законодавством не передбачено збереження роботодавцем середньої заробітної плати на період мобілізації працівника. Але цей період є поважною причиною та виключається з розрахункового для оплати лікарняних

Як обчислювати лікарняні демобілізованому працівнику: консультація від ПФУ

Пенсійний фонд у своєму листі від 15.01.2024  № 1544-1895/К-03/8-2800/24 розповів про нюанси обчислення середньої зарплати для нарахування лікарняних демобілізованому працівнику.

У листі вказано, що з 07.06.2023 діють зміни до Порядку обчислення середньої зарплати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, що затверджений постановою КМУ від 26.09.2001  № 1266. Ці зміни внесено постановою КМУ від 02.06.2023  № 561.

Зокрема, доповнено перелік поважних причин, з яких не були відпрацьовані календарні дні у розрахунковому періоді, періодом, протягом якого працівник проходив:

  • строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період,
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • військову службу за контрактом, шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, і за ним не зберігався роботодавцем середній заробіток за такий період.

А відповідно до нових норм ст. 119 КЗпП, починаючи з 19.07.2022, роботодавець не зберігає середній заробіток за період військової служби за призовом під час мобілізації.

Саме на підставі цих норм ПФУ зробив такий висновок:

За страховими випадками, що настали з 07.06.2023, період військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період без збереження роботодавцем середньої заробітної плати вважається поважною причиною та виключається із розрахунку середньої заробітної плати. Це робиться навіть у випадку, якщо за цей час мобілізованому працівнику роботодавцем виплачувались інші виплати в різних розмірах, у тому числі матеріальна допомога, оскільки чинним законодавством не передбачено збереження роботодавцем середньої заробітної плати на період мобілізації.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»