• Посилання скопійовано

Як у додатку 1 з ЄСВ до єдиної звітності зазначати перехідні відпустки?

У графі 17 додатка 1 зазначається відповідний місяць в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10. Суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включаються до поля наступних місяців кварталу за цим самим кодом 10

Як у додатку 1 з ЄСВ до єдиної звітності зазначати перехідні відпустки?

Фахівці ПФУ у листі від 06.02.2024 № 2800-030401-8/7291 зауважили, що визначення видів виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ передбачено Інструкцією зі статистики заробітної плати.

Так, підпунктом 1.6.1 пункту 6 розділу 1 цієї Інструкції визначено, що суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їхньої фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці.

А нарахування (обчислення) ЄСВ здійснюється у єдиній звітності на підставі бухгалтерських та інших документів, які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які нараховується єдиний соціальний внесок.

Але для відповіді на запитання щодо відображення перехідних відпусток у додатку 1 до єдиної звітності фахівці ПФУ звернулися до Порядку №4.

Згідно з пунктом 1 розділу IV Порядку №4  у додатку 1 до єдиної звітності  "Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам", який призначений для щоквартального формування платниками ЄСВ щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу, суми, нараховані за дні щорічних та додаткових відпусток, вносяться до графи 17 "Загальна сума нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) (усього з початку звітного місяця)".

При цьому в ній зазначається відповідний місяць лише в сумі, що припадає на дні відпустки у цьому місяці, з кодом типу нарахувань 10.

Суми, що припадають на дні відпустки в наступних місяцях, включаються до поля наступних місяців і відображаються в окремих рядках за першим рядком з кодом типу нарахувань 10.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»