• Посилання скопійовано

Порядок оформлення і подання скарг платниками податків підкоригують

ДПСУ оприлюднила проєкт змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами

Порядок оформлення і подання скарг платниками податків підкоригують

12 листопада 2020 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами» (завантажити).

Таким чином процедуру оскарження платниками податків ППР або інших рішень контролюючих органів під час адміністративного оскарження приводять у відповідність до вимог податкового законодавства України. А саме до Закону №466-ІХ, яким до статті 56 ПКУ було внесено ряд змін, що передбачають зміну підвідомчості розгляду скарги, строку подання скарги, оформлення скарги, порядку розгляду скарги та інше.

Зокрема, уточнюються норми Порядку щодо:

1. Підвідомчості розгляду скарг.

Так, скарги на рішення територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує:

  • державну податкову політику, подаються до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику;
  • державну митну політику, у частині виконання функцій контролюючого органу відповідно до пп. 41.1.2 ПКУ, подаються до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

Рішення, прийняті за розглядом скарги платника податків, є остаточними і не підлягають надалі адміністративному оскарженню, але можуть бути оскаржені в судовому порядку.

Скарги на рішення контролюючого органу щодо нерезидентів, які визначено у п. 56.31 ПКУ, можуть бути подані до контролюючого органу, який прийняв такі оскаржувані рішення. Контролюючий орган, який прийняв оскаржувані рішення, повинен розглянути скаргу нерезидента в порядку, визначеному для контролюючого органу вищого рівня.

2. Строків подання скарг

Скарга подається у письмовій формі до контролюючого органу вищого рівня протягом 10-ти робочих днів (раніше - календарних), що настають за днем отримання платником податків рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Виключено норму, згідно з якою  якщо контролюючий орган приймає рішення про повне або часткове незадоволення скарги платника податків, такий платник податків має право звернутися протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання рішення про результати розгляду скарги, зі скаргою до контролюючого органу вищого рівня.

Протягом шести місяців з дати закінчення строку, встановленого пунктом 1 цього розділу III, платник податків має право подати скаргу разом з клопотанням про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку та копіями підтвердних документів поважності причин його пропуску (за наявності). Контролюючий орган вищого рівня, розглядаючи клопотання платника податків, поновлює пропущений строк на подання скарги в адміністративному порядку, якщо визнає причини його пропуску поважними.

3. Оформлення скарги

У скарзі може міститися клопотання про поновлення пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку.

4. Порядку розгляду скарг

Контролюючий орган може залишити скаргу без розгляду повністю або частково у разі, якщо контролюючим органом вищого рівня прийнято рішення про відмову платнику податків у поновленні пропущеного строку на подання скарги в адміністративному порядку.

Зауваження та пропозиції до проєкту наказу приймаються упродовж одного місяця з дати його оприлюднення на офіційному вебпорталі ДПС за адресами:

  • Державна податкова служба України, Львівська площа, 8, м. Київ, 04053, Департамент адміністративного оскарження, e-mail: tstruk@sfs.gov.ua;
  • Державна регуляторна служба України, вул. Арсенальна, 9/11, м. Київ, 01011.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Оскарження

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оскарження»