• Посилання скопійовано

Президент підписав новий закон про колдоговори: що зміниться для роботодавців?

11 квітня В. Зеленський підписав євроінтеграційний законопроєкт №7628 «Про колективні угоди та договори». Він спрямований на осучаснення регулювання у сфері трудових відносин

Президент підписав новий закон про колдоговори: що зміниться для роботодавців?

12 квітня зʼявилася інформація про те, що 11 квітня Президент В. Зеленський підписав Закон №2937-IX від 23.02.2023 "Про колективні угоди та договори" (раніше законопроєкт №7628). Про його прийняття ми раніше повідомляли тут. Закон опубліковано в "Голосі України" 14 квітня. Але він почне діяти тільки через 6 місяців з дня скасування воєнного стану.

Закон є євроінтеграційним і входять до наших зобов'язань за Угодою про асоціацію. Його метою є підвищення ролі колективно-договірного регулювання трудових відносин, посилення захисту прав працівників і роботодавців, налагодження співпраці сторін соціального діалогу. А саме пропонується:

  • уточнити сферу дії колективних угод і договорів;
  • визначити порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у разі обов’язковості врахування положень кількох угод;
  • розширити суб’єктний склад сторін колективних переговорів на галузевому рівні з урахуванням пріоритетного права участі репрезентативних суб’єктів;
  • встановити взаємозв’язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня, передбачивши можливість укладення територіальних угод в окремій галузі;
  • врегулювати питання утворення спільного представницького органу сторони на будь-якому рівні діалогу;
  • передбачити можливість призупинення та зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів, можливість приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів;
  • надати можливість залучати громадські об’єднання до участі в консультаціях, обміну інформацією, якщо їх мета (цілі) та напрями статутної діяльності відповідають суті питання, що розглядається.

Як розповіли раніше в Мінекономіки, документом передбачено розширення суб’єктного складу сторін колективних переговорів, що дасть змогу залучити до соціального діалогу і новостворені профспілки. Зокрема, на галузевому рівні: в колективних переговорах зможуть брати участь нерепрезентативні представники, які укладають галузеві угоди обмеженої дії.

Своєю чергою,  на рівні підприємства, установи чи організації право на укладення колективного договору матимуть всі без винятку працівники і роботодавці, зокрема, фізичні особи.

Також закон визначає порядок застосування роботодавцем умов колективних угод у випадках, коли він зобов’язаний враховувати положення угод різного рівня (територіального, галузевого, локального тощо). Та встановлює взаємозв’язок між нормами колективних угод галузевого і територіального рівня.

Крім того, передбачено можливість призупинення й зупинення дії окремих положень колективних угод і договорів - за згодою сторін та у разі настання форс-мажорних обставин (перелік яких зазначено в договорі). Також передбачено приєднання до сторін угод і договорів нових суб'єктів.

***

Читайте такожНовації щодо колективних угод та договорів: аналіз Закону №2937

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»