• Посилання скопійовано

Нюанси повторного оформлення договору оренди

Для внесення інформації до Державного реєстру речових прав про припинення дії договору оренди землі у зв’язку із закінченням строку його дії Вам необхідно звернутися до ЦНАПу

Нюанси повторного оформлення договору оренди

До Ємільчинського бюро правової допомоги звернулася Наталія Авраменко (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань. – Прим. автора). Жінка розповіла, що належна їй земельна ділянка площею 4,2125га перебуває в оренді СгТОВ “Колос” згідно з договором від 20.04.2018 р. №723, термін дії якого закінчується 20.04.2023 р. Не маючи наміру в подальшому продовжувати  договірні відносини з цим господарством, 15.03.2023 р. вона надіслала на адресу Орендаря офіційне повідомлення. 15.04.2023 р. отримала відповідь, де  зазначено,  що договір оренди не може бути припинений у зв’язку із закінченням строку його дії, бо  відповідно до Закону України від 24.03.2022 № 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (набрав чинності 07.04.2022) визначено особливості регулювання земельних відносин на час дії воєнного стану, якими, зокрема, передбачено, що укладення, виконання, зміна, поновлення і припинення договорів оренди землі та набуття права оренди, суборенди земельних ділянок в Україні або окремих її місцевостях, у яких запроваджено воєнний стан, здійснюється з урахуванням пунктів 27 і 28 розділу X “Перехідні положення“ Земельного кодексу України, відповідно до якого всі договори, які закінчились в період дії військового стану з 24.02.2022 р. і до закінчення військового стану автоматично продовжуються на один рік.

 

Клієнтку цікавить, чи правомірні дії Орендаря?

Консультацію з цього питання надала фахівчиня Ємільчинського бюро правової допомоги Звягельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

19 листопада 2022 року набрав чинності Закон № 2698 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель». Згідно із внесеними змінами автоматично пролонгованими на один рік (з дати закінчення строку дії договору) залишаються договори оренди земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності, які закінчилися в період дії воєнного стану  з 24 лютого 2022 року та до 18 листопада 2022 року включно.

Позаяк  договір оренди належної Вам земельної ділянки закінчується 20.04.2023 р., то автоматична пролонгація, передбачена Законом №2145-ІХ, на нього не діє.

Зауважу, що для внесення інформації до Державного реєстру речових прав про припинення дії договору оренди землі у зв’язку із закінченням строку його дії Вам необхідно звернутися до ЦНАПу Ємільчинської селищної ради, подати заяву та сплатити адміністративний збір в сумі 130 грн. Зміни до ДРРП реєстратором будуть внесені протягом 5 робочих днів.   

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»