• Посилання скопійовано

Збільшення штрафу за ухилення від переговорів щодо укладання колдоговору: опубліковано закон

Збільшується у 3 - 5 разів штраф за ухилення від переговорів про укладання колективного договору. Але штраф не поширюватиметься на роботодавців, у штаті яких не більше 25 осіб, та відповідні профспілки. Але нові штрафи діятимуть тільки після завершення війни

Збільшення штрафу за ухилення від переговорів щодо укладання колдоговору: опубліковано закон

Ще 14 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №7629 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері колективно-договірної діяльності, яким пропонується підвищити штрафи за ухилення від участі у переговорах про укладання колективних договорів. За відповідне рішення проголосували 256 народних депутатів.

Наприкінці серпня Зеленський підписав Закон №3256. Його вже опубліковано в "Голосі України". Він почне діяти через шість місяців після закінчення війни.

Законом збільшуються розміри штрафу за окремі види правопорушень:

  • ухилення від участі в колективних переговорах щодо підписання колективного договору внесення змін чи доповнень до нього в разі їх ініціювання роботодавцями чи профспілками осіб, які їх представляють – від десяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (чинна норма – від трьох до десяти);
  • ненадання інформації, необхідної для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням угод, договорів – від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (чинна норма – від одного до п'яти).

Також передбачається розгляд суддями районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів справ про адміністративні правопорушення щодо укладання колективних договорів та право складати протоколи про ці правопорушення уповноважених на те посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

Водночас нові штрафи не сплачуватимуть роботодавці, у штаті яких не більше 25 працівників, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців.

 

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»