• Посилання скопійовано

Бізнес чекає на здійснення швидкого та неупередженого досудового слідства

Бізнес звернувся із проханням внести відповідні правки до КПК і забезпечити необхідні запобіжники для здійснення швидкого та неупередженого досудового слідства, впровадивши судовий контроль за строками досудового розслідування у кримінальних провадженнях

Бізнес чекає на здійснення швидкого та неупередженого досудового слідства

Члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входить 112 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, членами яких є 28000 підприємств, проаналізували закон України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (від 08.12.2023 № 3509-IX) і звертаються до вас з таким:

З 01 січня 2024 року набрав законної сили Закон № 3509-IX, яким було скасовано деякі «правки Лозового», а саме: з 01.01.2024 строк досудового розслідування обчислюється з моменту повідомлення особі про підозру до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності, клопотанням про закриття кримінального провадження або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Фахівці Української Ради Бізнесу детально проаналізували новації Закону № 3509 та висловлюють об’єктивне занепокоєння щодо нижченаведеного:

По суті, цей закон надає можливість проводити досудове слідство без повідомлення особі про підозру та закриття справи десятиріччями, без жодного контролю з боку суддівського корпусу і з явними порушеннями положень ст. 2 КПК України, відповідно до якої завданнями кримінального провадження є забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду, щоб жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу.

З імплементацією цих норм у правоохоронних органів, по суті, відпала необхідність з певною періодичністю звертатися до слідчих суддів з метою продовження строків досудового розслідування. Це створює значний потенціал для зловживань та тиску на громадян і бізнес та призведе до необґрунтованого процесуального примусу з боку правоохоронців, які і раніше часто зловживали правом проведення обшуків, вилучення майна та арешт рахунків і активів платників податків. Особи, права чи законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування, завдяки цим законодавчим нововведенням – можуть роками чекати правосуддя, повернення вилученого або арештованого майна тощо.

Зміни КПК, визначені Законом № 3509-IX, суттєво вплинуть на розвиток бізнесу в Україні та вже призвели до звуження прав і свобод громадян України. Суспільство очікує від державних інституцій забезпечення дійсної рівності перед законом усіх без винятку та невідворотність покарання за вчинені злочини із суворим дотриманням норм процесуального закону без можливості “жонглювання” ними.

На цей час згідно з даними Офісу Генерального прокурора є вже майже 1,1 мільйона кримінальних проваджень, за якими до початку звітного періоду рішення (про закінчення або зупинення) не прийнято. Внаслідок прийнятих змін до КПК ця цифра зросте ще більше, що позначиться і на якості розслідувань, і на інвестиційному кліматі. 

Підсумовуючи викладене, звертаємось до народних депутатів України внести відповідні правки до Кримінального процесуального кодексу України та забезпечити необхідні запобіжники для здійснення швидкого та неупередженого досудового слідства, впровадивши судовий контроль за строками досудового розслідування у всіх кримінальних провадженнях.

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»