• Посилання скопійовано

Укладання попереднього та основного договору купівлі-продажу: розʼяснення від Мінʼюсту

Частіше покупець та продавець обмежуються основним договором, проте ЦКУ передбачено можливість укладання попереднього. Його суть полягає у наданні певних гарантій щодо посвідчення основного правочину найближчим часом

Укладання попереднього та основного договору купівлі-продажу: розʼяснення від Мінʼюсту

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції зазначає, що одним зі способів юридичного врегулювання відносин на ринку нерухомості є підписання договору купівлі-продажу. Ця правова форма засвідчення волі сторін може складатися з двох окремих документів: основного та попереднього.

Частіше покупець та продавець обмежуються основним договором, проте Цивільним кодексом України передбачено можливість укладення попереднього. Його суть полягає у наданні певних гарантій щодо посвідчення основного правочину найближчим часом.

Особливу користь від попередньої домовленості можна отримати, якщо у сторін або у когось одного відсутні всі необхідні документи для укладання основного договору (наприклад при купівлі-продажу нерухомого майна, яке перебуває на етапі будівництва). Всі його істотні умови, що не були встановлені попереднім договором, погоджуються в порядку, визначеному  сторонами у попередньому договорі, якщо такий порядок не встановлений актами цивільного законодавства. Попередній договір, так само як і основний,  можна посвідчувати у нотаріуса, а якщо предметом угоди є нерухомість, то ця процедура отримує обов’язковий характер.

До речі, минулого року державні та приватні нотаріуси на теренах Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції зареєстрували понад 97 тисяч договорів з відчуження нерухомого майна, зокрема на Полтавщині – більше як 28 тисяч, на Харківщині – понад 27 тисяч, на Сумщині – 21 тисяча, на Чернігівщині – понад 17 тисяч та майже 3 тисяч угод посвідчили нотаріуси на Донеччині.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»