• Посилання скопійовано

Розширено перелік підстав для позапланових перевірок платників єдиного внеску

Про останні зміни до порядку проведення Пенсійним фондом України (та його територіальними органами) планових і позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

До відповідного Порядку, регламентованого урядовою Постановою №233 (від 9 березня 2011 року), внесено корективи, визначені в Постанові №914 (від 10 жовтня 2012 року).
Зокрема, пункт 8 Порядку (що встановлює підстави для проведення позапланових перевірок — тих, що не передбачені в квартальному плані роботи органів ПФУ) доповнено новою обставиною початку перевірки — отримання Пенсійним фондом від державного реєстратора повідомлення про «припинення юридичної особи» або ж «припинення підприємницької діяльності фізичною особою».
Змінено також і порядок проведення планових перевірок ПФУ. Їх періодичність поставлено в залежність від ступеня ризику від проведення господарської діяльності суб'єктів. При цьому встановлено критерії оцінки ступеня ризику, а саме — порушення порядку: 1 — нарахування єдиного внеску; 2 — його сплати; 3 — подання звітності органам ПФУ.
Відповідно до зазначених критеріїв суб'єкти господарювання класифікуються за трьом ступенями ризику — високий, середній та незначний.
Високий ступінь ризику вбачається в діяльності суб'єктів, які використовують найману працю без нарахування єдиного внеску, а також тих, що порушували строки сплати внеску більш ніж на 365 днів та/або зменшували суму платежу більш ніж на 20% за останні 12 місяців перед звітним періодом.
До суб'єктів господарювання з середнім ступенем ризику віднесено: 1 — ті, що порушують строки сплати внеску на 180 — 365 днів; 2 — регулярно (впродовж трьох і більше звітних періодів) затримують подання звітності більш ніж на 30 календарних днів; 3 — на тих, що на 10 — 20% зменшують суму платежу за останні 12 місяців перед звітним періодом. Також до цієї категорії суб'єктів зараховано тих, хто допускає помилки у звітності, що призводять до заниження суми єдиного внеску більш ніж на 25% за місяць.
Решту суб'єктів господарювання віднесено до категорії «незначний ступінь ризику».
Сама процедура проведення перевірок ПФУ принципово не змінилася.

Джерело: Діло

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»