• Посилання скопійовано

Чи може платник бути присутнім на невиїзній перевірці ДФС: судова практика

Платник податків має право бути присутнім під час проведення документальних невиїзних перевірок

Чи може платник бути присутнім на невиїзній перевірці ДФС: судова практика

«Вісник. Офіційно про податки»

Коментар до Постанови ВСУ від 05.03.2019 р. у справі № 820/18004/14,

 адміністративне провадження № К/9901/26367/18/

Незважаючи на проголошену пп. 79.3 ПКУ необов’язковість присутності платника податків під час проведення документальних невиїзних перевірок, останній має право бути присутнім. Зазначений висновок узгоджується з приписами пп. 17.1.6 ПКУ та правовою позицією, викладеною у постанові ВСУ від 27.01.2015 р. у справі № 21-425а-14.

Судами попередньої інстанції встановлено порушення права Підприємця на проведення перевірки за його присутності з огляду на те, що він у заяві від 05.05.2014 р., поданій до податкового органу, повідомив, що не згоден на проведення перевірки без його присутності.

Висновуючись на аналізі наведених норм, враховуючи необхідність дотримання балансу між публічними і приватними інтересами, встановлені ПКУ умови та порядок прийняття контролюючими органами рішень про проведення перевірок, зокрема документальних планових невиїзних, невиконання вимог п. 77.1 та п. 79.1 ПКУ призводить до визнання перевірки незаконною та відсутності її правових наслідків.

Вікторія Алексєєва, консультант з питань оподаткування

 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»