• Посилання скопійовано

З 12 червня діє форма попередження про відповідальність за трудові порушення

З 12 червня попередження про трудові порушення фахівці Держпраці будуть застосовувати під час перевірок роботодавців з питань праці

З 12 червня діє форма попередження про відповідальність за трудові порушення

Мінекономіки наказом від 19.05.2020 р. №919 затвердило форму попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. 12 червня його було опубліковано в "Офіційному віснику" №45. Отже, з цієї дати Наказ №919 почав діяти.

 

Чому затвердження цієї форми є важливим? 

Ця форма має надаватися всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань.

Нагадаємо, що Порядком №1132, крім акта та припису, інспектор з праці має ще заповнювати та надавати попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю.

До появи затвердженої форми попередження порядок оформлення результатів перевірок працював не повністю. Тому у роботодавців були підстави стверджувати, що штрафи за порушення трудового законодавства застосовувалися до них неправомірно.

 

Увага! Надання попередження роботодавцю ще не означає, що він має сплатити штраф за результатами перевірки. Ця форма лише попереджає, що за виявлені в роботодавця порушення чинним законодавством передбачено певну відповідальність (і прописує, яку саме). Підставою для сплати фінансового штрафу (за ст. 265 КЗпП) є постанова уповноваженої посадової особи Держпраці, а для адмінштрафу (за ст. 41 КУпАП) - рішення суду за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення. Проте без попередження, згідно з Порядком №1132, ніяк не обійтися.

 

Про цю проблему контролерів йшлося й у пояснювальній записці до проекту Наказу №919  щодо затвердження форми. Зокрема, в ній наведена така фраза: «Наразі форма попередження не визначена, що унеможливує забезпечення реалізації ст. 265 КЗпП».

Сама Держпраці у своєму  роз’ясненні наголошувала тільки на неможливості застосування фінштрафів за абз. 2 та 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Але у суді можна довести неправомірність застосування й інших видів штрафів, оскільки Порядком №1132 не встановлено переліку випадків, в яких  попередження виписується, а в яких – ні. Отже, це обов’язковий документ, який має надаватися кожному порушнику.

Тепер коли форму попередження затверджено, процедуру оформлення трудових перевірок можна виконати повністю. Тому Держпраці з дня набрання чинності форми зможе накладати штрафи за ст. 265 КЗпП, без ризику їх скасування через недотримання процедури оформлення перевірки.

 

Як виглядає нова форма?

Сама форма попередження містить загальну інформацію та таблицю.

В загальній частині буде наводитися інформація про інспектора праці, який склав попередження, та про об’єкт відвідування (тобто роботодавця, якому таке попередження надається).

В табличній частині буде зазначатися зміст виявленого порушення, посилання на норми законодавства (нормативні документи), які порушено. А також наводитиметься посилання на вид відповідальності, та норми законодавства, за якими застосовується відповідальність.

 

І ще варто пам’ятати!

З 31 грудня 2019 року інспектування Держпраці проводяться без попередження і лише виїзні. Про це тут.

З 27 травня 2020 року діє новий порядок проведення планових перевірок з охорони праці та зайнятості. Про це тут.

З 28 травня  2020 року Держпраці відновила позапланові перевірки та інспекційні відвідування, які тимчасово не проводились у зв’язку із карантином.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»