• Посилання скопійовано

Які штрафи застосовуються до роботодавця за порушення трудового законодавства: пам'ятка від Держпраці

Держпраці нагадала (і навіть навела інфографіку) актуальні штрафи за неоформлених працівників, зарплату «у конвертах», несвоєчасну і неповну оплату праці та інші порушення трудового законодавства. Напередодні відновлення перевірок саме час їх вивчити

Які штрафи застосовуються до роботодавця за порушення трудового законодавства: пам'ятка від Держпраці

Держпраці у Житомирській області відповідає на актуальні питання стосовно відповідальності за порушення трудового законодавства.

 

Яка відповідальність за незадекларовану працю?

До юридичних осіб та фізосіб-підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 КЗпП) та адміністративну відповідальність (ст. 41 КУпАП).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

 

За які порушення вам можуть накласти штраф?

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

За недопущення до проведення перевірки.

За створення перешкод у її проведенні.

За виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну податкову службу, не сплатили податки.

По всім іншим питанням інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені строки, вас не будуть притягати до відповідальності.

Декларуйте працівників, сплачуйте податки і ЄСВ – і тоді штраф вам не загроза.

 

Який розмір штрафу за незадекларовану працю?

Не уклали трудовий договір з працівником? Будьте готові заплатити великий штраф, який може суттєво вдарити по вашому бізнесу.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Держпраці у Житомирській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»