• Посилання скопійовано

Держпраці напрацювала план боротьби з тінізацією праці

Держпраці розробила національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Особливістю цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення у єдиний документ на рівні країни

Держпраці напрацювала план боротьби з тінізацією праці

Як показує досвід діяльності Держпраці упродовж всього часу її існування, неформальна зайнятість не є проблемою виключно держави або одного державного органу. Незадекларована праця зачіпає інтереси всіх учасників ринку і цілого ряду державних органів.

У зв’язку з цим, на початку року Держпраці разом із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Національної поліції, Державної податкової служби, Пенсійного фонду, соціальних партнерів та представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було прийнято рішення щодо спільної організації та координації зусиль у боротьбі з незадекларованою працею. Майданчиком для такої роботи стала робоча група Держпраці, до якої залучені представники всіх зацікавлених органів, а також представники роботодавців та працівників.

Результатом спільної роботи став Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Особливістю цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення у єдиний документ на рівні країни. До цієї роботи залучено понад 500 працівників державних органів, у тому числі органів Держпраці.

З 2020 року Держпраці запровадила активне застосування ризикоорієнтованого підходу у всіх напрямах роботи, у тому числі з питань виявлення незадекларованої праці. Національним планом передбачається організація роботи в ризикових сферах господарювання в два етапи – інформаційного та інспекційного.

Під час інформаційного етапу планується проведення широкомасштабної інформаційної кампанії про ризики і наслідки незадекларованої праці, а також про процедури оформлення трудових відносин та інші вимоги законодавства про працю та охорону праці.

Інспекційна кампанія почнеться після інформаційної і буде спрямована на тих роботодавців, які використовують найману працю, але трудові договори не укладають, не сплачують податки та єдиний соціальний внесок.

На обох етапах до заходів Держпраці в межах повноважень долучатимуться представники інших зацікавлених державних органів.

В черговий раз закликаємо роботодавців не намагатися обійти законодавство. Якщо використовуєте найманих працівників – укладайте з ними трудові договори.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»