• Посилання скопійовано

Податківці взялися за перевірки суб'єктів ЗЕД через прострочення розрахунків

Податківці нагадали, що граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 360 днів. Проте суб’єкти ЗЕД продовжують порушувати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів

Податківці взялися за перевірки суб'єктів ЗЕД через прострочення розрахунків

ДПС у Черкаській області розповідає, що відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України від 21.06.2018 р. №2473-VIII «Про валюту і валютні операції» (набув чинності з 07.02.2019, далі – Закон №2473) Національний банк України має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Відповідно до п. 21 розділу II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого Постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №5 (надалі по тексту Положення №5) граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становлять 365 календарних днів.

Таким чином в порівнянні з граничними строками розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, які були встановлені ст. 1 та 2 Закону України від 23.09.1994 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті», із змінами та доповненнями, в редакції, яка діяла до 07.02.2019 (180 днів), граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів збільшені у 2 рази. Проте, незважаючи те це, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності продовжують порушувати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Відповідно до постанови КМУ від 03.02.2021 р. №89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» (набрала чинності з 09.02.2021) скорочено строк дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок, та дозволено проведення окремих видів перевірок юридичних осіб, зокрема і документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

У зв’язку з цим, Головним управлінням ДПС у Черкаській області проведено 14 перевірок платників податків з питання дотримання валютного законодавства, за якими донараховано пеню за порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів на загальну суму 6,4 млн грн, з якої:

  • узгоджено 298,9 тис. грн по 9 платниках податків та надійшло до бюджету 269,7 тис. гривень;
  • оскаржуються донарахування в сумі 189,4 тис. грн по 1 платнику податків;
  • перебувають донарахування в стадії узгодження в сумі 5,9 млн грн по 4 платниках податків.

Робота по проведенню перевірок платників податків, які порушують граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів продовжується.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»