• Посилання скопійовано

Продовжено з 3 до 6 місяців строки виконання обов'язків зі звітування та сплати податків після війни

Завдяки Закону №2142 збільшені граничні строки незастосування штрафів за порушення строків подання звітності, реєстрації ПН та РК з трьох місяців після закінчення воєнного стану до шести місяців

Продовжено з 3 до 6 місяців строки виконання обов'язків зі звітування та сплати податків після війни

Як ми повідомляли, з 5 квітня набрав чинності Закон №2142.  Ним уточнені деякі вже введені через війну податкові пільги та додані нові.

Ми вже проаналізували зміни щодо спецгрупи  ЄП.

В іншій  статті розказали про зміни щодо екологічного податку, податку на нерухомість та нові правила встановлення місцевих податків.

Окремо зупинилися на змінах щодо оподаткування ПДФО продажу с/г продукції.

А зараз поговоримо про те, яку відповідальність несе платник в разі несплати або несвоєчасної сплати податків під час війни. І що буде в разі неподання (несвоєчасного подання) податкової звітності.

 

Що вже змінили

Нагадаємо, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Так, у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок він звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Це стосується:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої пунктом 46.2 ПКУ;
    реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування;
  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо.
    Але наголосимо, що це стосується саме тих платників, які не можуть виконувати свої обов'язки! Про це ми писали тут.



І ось – нові зміни!

Завдяки Закону №2142 строки виконання обов'язків платників податків збільшити з 3 до 6 місяців. Відповідну правду внесли до пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Законом №2142 також внесено зміни до п. 69.2 цього підрозділу ПКУ.

Зокрема, з 5 квітня дозволено проводження ДПС під час війни камеральних перевірок податкових декларацій платників єдиного податку четвертої групи.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»