• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни: аналіз Закону №2142

На час війни обов’язок оподаткування та звітування щодо утриманого ПДФО та ВЗ з доходу фізособи від продажу власно вирощеної с/г продукції покладається на покупця – податкового агента

Оподаткування доходу фізосіб від продажу с/г продукції під час війни: аналіз Закону №2142

Як ми повідомляли, з 5 квітня набрав чинності Закон №2142.  Ним уточнені деякі вже введені через війну податкові пільги та додані нові.

Ми вже проаналізували зміни щодо спецгрупи  ЄП.

В іншій  статті розказали про зміни щодо екологічного податку, податку на нерухомість та нові правила встановлення місцевих податків.

Тепер зупипимося на змінах в ПДФО (та, як наслідок, і ВЗ) щодо продажу фізособою суб’єктам господарювання власновирощеної с/г продукції.

Нагадаємо, що за пп. 165.1.24 ПКУ звільнено від ПДФО доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення:

  • садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва;
  • особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості).

При продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів МЗП  на 1 січня року (у 2022 - 78 тис. грн). У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків, тобто, фізособа-продавець,  зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи.

Про це відомо  не лише самим фізособам, а й тим суб’єктам господарювання, які закупають с/г продукцію у пересічних громадян. Бо для таких покупців потрібен певний документ, який має надати фізособа-продавець. Це довідка про наявність у нього с/г земельних ділянок, на яких цю с/г продукцію було зроблено! Лише тоді покупці знали, що про сплату ПДФО і ВЗ з такого виплаченого доходу можна не турбуватися - фізособа подбає про це сама. Причому, розмір земельних ділянок може бути й більший за норми безоплатної передачі. Для застосування пільги важливо тільки, щоб довідка про наявність у фізособи власних с/г земель була!

Стежити за досягненням межі суми доходу в 78 тис. грн. мала сама фізособа.

І, як ми вже зазначили вище, у разі, якщо сума отриманого доходу перевищить зазначений розмір, фізособа зобов’язана відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до норм ПКУ, і самостійно сплатити ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%) з суми такого перевищення.

Але ці правила працювали у довоєнний час та до квітня 2022 року.

 

Що змінилося і з якої дати?

Завдяки Закону 2142 у ПКУ з’явилася норма п. 23 підрозділу 1 розділу ХХ "Перехідні положення". За нею тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану,  положення підпункту 165.1.24 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

доходи, отримані від продажу фізособою особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);

податкові агенти у додатку 4ДФ до єдиної звітності відображають загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них ПДФО (а, отже, поруч, і загальну суму ВЗ). Тобто, такий вид доходів не персоніфікується! При цьому в податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції.

Зауважимо, що такий дохід слід буде зазначати в додатку 4ДФ  під ознакою доходу «148» для рослинництва,  а для тваринництва  - "179".

Зазначимо, що норма є, але як податковим агентам її застосовувати на практиці, поки невідомо. Податківці у ЗІР наводять лише ці норми, але правил оподаткування не наводять.  Чекаємо на детальне окреме роз'яснення.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»