• Посилання скопійовано

З 1 січня 2017 року - нові розміри судового збору!

Законом № 1774-VІІІ змінено підходи до визначення розміру судового збору, який сплачується при подачі заяв/позовів до суду. Тепер вони залежать не від розміру мінімальної зарплати, а від прожиткового мінімуму працездатних осіб

З 1 січня 2017 року - нові розміри судового збору!

Згідно з Законом від 06.12.2016 р. №1774-VІІІ, з 1 січня 2017 року судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (раніше – мінімальної зарплати), встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно зі ст. 7 Закону про держбюджет-2017, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб  з 1 січня 2017 року становить 1600 грн. Отже, саме від цієї суми й буде тепер розраховуватися розмір судового збору.

Наприклад, за подання юрособою позовної заяви майнового характеру слід сплатити 1,5% ціни позову, але не менше 1600 грн. А якщо до суду подає фізособа або підприємець - 1% ціни позову, але не менше 640 і не більше 8000 грн (0,4 і 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно).

 *****

Які саме ставки судового збору діятимуть у 2017 році, у якому випадку такий збір взагалі не справляється та для кого передбачені пільги під час його сплати, - Ви можете дізнатися з оновленого довідника "Ставки судового збору-2017".

Переглянути довідник >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»