• Посилання скопійовано

Як повернути помилково/надміру сплачену суму судового збору?

Зараз процедуру повернення судового збору значно спрощено. Про те, які документи і кому треба для цього надати, дізнайтеся далі

Як повернути помилково/надміру сплачену суму судового збору?

Починаючи з 1.01.2022, процедуру повернення помилково сплаченого судового збору значно спрощено. Й зараз платнику не потрібне паперове подання, з яким слід було звертатись до органів казначейства.

Про алгоритм дій для повернення помилково перерахованого судового збору нагадав Сьомий апеляційний адміністративний суд, інформує «Закон і Бізнес».

Раніше для повернення помилково сплаченого судового збору платнику необхідно було звернутись до суду із відповідною заявою. Своєю чергою, суд готував паперове подання та надсилав його заявнику. І лише після цього, останній міг звернутись до органів казначейства.

Наразі завдяки системі дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства – Казначейство» суд готує електронне подання та направляє його до органів казначейства, які самостійно перераховують кошти на рахунок заявника.

Для повернення помилково сплаченого судового збору платник подає до суду (на рахунок якого він перерахований) такі документи:

1. Заяву про повернення коштів помилково або надміру зарахованого до бюджету судового збору з обов'язковим зазначенням інформації в такій послідовності:

  • найменування платника (суб'єкта господарювання) або прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) фізичної особи (латиницею в разі повернення коштів в іноземній валюті);
  • код за ЄДРПОУ (для юридичної особи), реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія (за наявності) та номер паспорта (латиницею – у разі повернення коштів у іноземній валюті);
  • місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи (латиницею – в разі повернення коштів в іноземній валюті) та номер контактного телефону (для фізичної особи за її згодою);
  • причина повернення коштів з бюджету з обов’язковим зазначенням (за наявності) назви відповідного суду та номера судової справи, за подання якої був здійснений платіж;
  • найменування та місцезнаходження банку, в якому відкрито рахунок отримувача, та реквізити такого рахунку (латиницею – в разі повернення коштів в іноземній валюті);
  • сума коштів, що підлягає поверненню;
  • IBAN, на який повертаються кошти в національній валюті (за наявності);
  • номер карткового рахунку отримувача коштів (за наявності).

2. Оригінал чи копію документа на переказ, або паперову копію електронного розрахункового документа, який підтверджує перерахування коштів до бюджету, або скановану копію зазначених документів з обов'язковим накладанням електронного підпису платника, за умови подання такої заяви в електронній формі.

3. У разі необхідності, довіреність на отримання коштів, засвідчену згідно з вимогами Цивільного кодексу, копію паспорта довіреної особи (у разі повернення коштів довіреній особі).

У разі належного оформлення заяви суд підготує електронне подання та самостійно направить його до органу казначейства. Заявнику залишається лише очікувати, коли казначейство перевірить направлений документ та зарахує кошти на указаний заявником рахунок.

***

Читайте також: З 1 січня 2023 року зростуть розміри судового збору

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»