• Посилання скопійовано

Коли податкова вимога вважається врученою: судова практика

У разі якщо пошта не може вручити платнику податків податкову вимогу через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування або з інших причин, така податкова вимога вважається врученою

Коли податкова вимога вважається врученою: судова практика

Київським окружним адміністративним судом підтримано позицію Головного управління ДПС у м. Києві у справі №320/4245/23 про стягнення з розрахункових рахунків ТОВ «Мегатара» податкового боргу у розмірі 61,6 млн гривень.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у відповідача наявний узгоджений податковий борг у сумі 61,6 млн гривень.

Згідно з п. 36.1 ПКУ податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом.

Зазначена сума грошових зобов'язань була оскаржена відповідачем у судовому порядку у справі №826/16658/13-а за позовом ТОВ «Мегатара» до контролюючого органу про визнання нечинними (скасування) податкових повідомлень-рішень. Окружний адміністративний суд м. Києва постановою позовні вимоги задовольнив у повному обсязі. Київський апеляційний адміністративний суд ухвалою залишив постанову Окружного адміністративного суду м. Києва без змін. Постановою Верховного Суду рішення судів першої та другої інстанції скасовано та справу спрямовано на новий розгляд. Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва позовну заяву відповідача залишено без розгляду.

Отже, податкові повідомлення-рішення є узгодженими.

Пунктом 59.1 ПКУ визначено, що у разі несплати платником податків узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Контролюючим органом виставлено відповідачу податкову вимогу, яку надіслано на адресу відповідача, однак повернуто з відміткою «за закінчення терміну зберігання».

У разі якщо пошта не може вручити платнику податків податкову вимогу через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їх відмову прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, така податкова вимога вважається врученою платнику податків у день, вказаний поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення (абзац третій).

Таким чином, податкова вимога вважається врученою платнику податків з урахуванням наведених вимог Порядку.

Доказів оскарження податкової вимоги чи погашення податкового боргу за визначеними податковими зобов'язаннями відповідач не надав.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, беручи до уваги ту обставину, що суму заборгованості до державного бюджету у розмірі 61,6 млн грн відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив; наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується доказами, що містяться у матеріалах справи; доказів погашення відповідачем зазначеної заборгованості на день прийняття рішення не надано, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Отже, рішенням Київського окружного адміністративного суду від 14.04.2023 у справі №320/4245/23 повністю задоволено позовні вимоги Головного управління ДПС у м. Києві щодо стягнення з рахунків у банках податкового боргу.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»