• Посилання скопійовано

Що є визначальною ознакою госпоперації, аби не залишитися без витрат: нова судова практика

Визначальною ознакою госпоперації є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового стану як обов'язкова ознака госпоперації кореспондує з нормами ПКУ

Що є визначальною ознакою госпоперації, аби не залишитися без витрат: нова судова практика

ДПСУ розповідає, що судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства, з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати єдиного внеску, в результаті чого винесені податкові повідомлення-рішення на суму грошових зобов’язань 5,6 млн гривень.

Зокрема, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 20.07.2023 у справі №280/2815/19 підтримано позицію Головного управління ДПС у Запорізькій області та зроблено висновок про те, що визначальною ознакою господарської операції є те, що вона повинна спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків. Вимога щодо реальних змін майнового стану платника податків як обов'язкова ознака господарської операції кореспондує з нормами ПКУ.

Також судом зазначено, що витрати для цілей визначення фінансового результату до оподаткування податком на прибуток, а також податковий кредит для цілей визначення об'єкта оподаткування податком на додану вартість мають бути фактично здійснені та підтверджені належним чином оформленими первинними документами, що відображають реальність господарських операцій, які є підставою для формування податкового обліку платника податків. При цьому наявність формально оформлених (складених) первинних документів та/або сплати грошових коштів не може бути підставою для формування даних податкового обліку за відсутності факту придбання відповідного активу.

Таким чином, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 20.07.2023 у справі №280/2815/19 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Запорізькій області задоволено, а рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 15.01.2020 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 03.02.2021 скасовано, справу спрямовано на новий розгляд до суду першої інстанції.

***

Читайте також: Реальність здійснених госпоперацій: нова судова практика

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»