• Посилання скопійовано

Суд підтримав позицію ДПС щодо правомірності нарахування штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН

Суд касаційної інстанції виснував, що з урахуванням встановлених судами обставин відсутні підстави вважати, що неналежне виконання податкового обов'язку з боку позивача зумовлене обставинами, за які відповідає держава

Суд підтримав позицію ДПС щодо правомірності нарахування штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН

ДПС у Хмельницькій області розповідає, що судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятих рішень, згідно з якими застосовано штраф за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Суд касаційної інстанції виснував, що з урахуванням встановлених судами обставин відсутні підстави вважати, що неналежне виконання податкового обов'язку з боку позивача зумовлене обставинами, за які відповідає держава. Позивач, здійснюючи свою діяльність у сфері проводового електрозв'язку з 17.05.2000, не міг не усвідомлювати специфічних умов її державного регулювання та мав планувати свою господарську діяльність з урахуванням цього з метою забезпечення можливості належного виконання свого податкового обов'язку.

За невиконання встановленого державою обов'язку запроваджена нею ж відповідальність не настає лише у тому випадку, коли держава не створила умов для виконання такого обов'язку. Саме ж собою здійснення державою регулювання господарської діяльності у певних сферах не може розглядатися як об'єктивна обставина, яка перешкоджає належному виконанню платником своїх обов'язків у податкових відносинах.

Отже, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду від 21.03.2024 у справі №280/7271/21 касаційну скаргу Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків задоволено; рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 06.12.2021 та постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 02.06.2022 року скасовано. Ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Джерело: ДПС у Хмельницькій області

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»