• Посилання скопійовано

Підтвердження сплати судового збору спростили

Врегульовано проблему з підтвердженням сплати судового збору при зверненні до суду, пов’язану з неоднозначним застосуванням судами положень Закону України «Про судовий збір»

Підтвердження сплати судового збору спростили

Мали місце випадки винесення окремими судами ухвал про залишення без руху позовних заяв у зв’язку з невідповідністю платіжного доручення про сплату судового збору Інформаційному листу Державної судової адміністрації України від 10.11.2011 № 12-6621/11 (далі - Лист) та наказу Головної державної податкової інспекції України «про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита» від 22.04.1993 № 15 (далі- Наказ № 15).

Суди, ґрунтуючись на викладеному у Листі роз’ясненні порядку документального підтвердження сплати судового збору, не приймали як належний доказ сплати збору платіжні доручення, підписані працівником банку і скріплені печаткою, зауважуючи про необхідність підписання платіжного доручення керівником та головним бухгалтером банку з печаткою кредитної установи.

При цьому, чинним законодавством, зокрема, Законом України «Про судовий збір» та  процесуальними кодексами не визначено форму та зміст документа, що має надаватись стороною судового процесу для підтвердження сплати судового збору.

Нормативно-правовими актами Нацбанку (який наділений повноваженнями щодо визначення порядку і форми платежів) також передбачена  можливість підтвердження операцій сплати судового збору без обов’язкового підписання документа працівником банку і подальшого скріплення його печаткою. Це постанови НБУ № 637 від 15.12.2004 про Порядок документального підтвердження операцій (у т.ч. щодо сплати судового збору), № 223 від 15.12.2004 про Порядок підтвердження операцій із застосуванням спеціальних платіжних засобів.

Крім того, відповідно до наказу Міністерства фінансів «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита» № 811 від 07.07.2012, Наказ № 15 втратив чинність.

В результаті конструктивної взаємодії між Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» та Державною судовою адміністрацією, ДСАУ листом від 16.08.2013 № 12-4618/13 внесла зміни до Листа, з якого виключено дев’ятий абзац щодо необхідності оформлення платіжного доручення про сплату судового збору за підписами вищого керівництва банку та з відбитком круглої печатки.

 

На підставі: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»