• Посилання скопійовано

Кошти за перевищення обсягів споживання електроенергії є штрафними санкціями і не обкладаються ПДВ

Ухвала ВАСУ від 08.12.2011 р. У справі №К-8828/09

ВГСУ в оглядовому листі від 30.12.2011 р. №01-06/1872 звернув увагу на практику застосування господарськими судами законодавства про постачання електричної енергії. Так, зокрема, у п. 3 листа вказано, що рішення постачальника електричної енергії про нарахування вартості недоврахованої спожитої електроенергії є саме оперативно-господарською санкцією.
Податковий орган під час перевірки енергопостачальної компанії вирішив, що оскільки така санкція (п’ятикратний розмір споживання електроенергії у разі перевищення встановлених лімітів) передбачена договором, то вона також має бути включена до бази обкладення ПДВ.
ВАСУ ухвалою від 08.12.2011 р. у справі №К-8828/09 не погодився з такою позицією податкового органу з огляду на таке.
Відповідно до п. 13 Порядку постачання електричної енергії споживачам, затвердженого постановою КМУ від 24.03.99 р. №441, споживачі у разі перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності несуть відповідальність згідно з частинами 5, 6 ст. 26 Закону України «Про електроенергетику».
Таким чином, передбачена ст. 26 Закону України «Про електроенергетику» п’ятикратна (двократна) вартість різниці між обсягами фактично спожитої і договірної величини електричної енергії та різниці між найбільшою величиною потужності, що зафіксована протягом розрахункового періоду, та договірною величиною потужності є санкцією, тобто спеціальним видом цивільної відповідальності споживача за вчинене порушення.
Згідно з п. 1 ст. 230 ГК України штрафними санкціями визначаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов’язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов’язання.
Відповідно п’ятикратна (двократна) вартість спожитої понад договірну величину електроенергії та п’ятикратна (двократна) вартість різниці між найбільшою величиною потужності, що зафіксована протягом розрахункового періоду, та договірною величиною потужності є за своєю правовою природою штрафною санкцією.
Виходячи з викладеного, плата, отримана позивачем за спожиту електроенергію у межах встановленого НКРЕ тарифу є компенсацією вартості товару і включається до бази обкладення ПДВ, а кошти, отримані від споживачів за перевищення обсягів споживання та величин потужності є штрафними санкціями і до бази обкладення ПДВ не включаються.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»