• Посилання скопійовано

Штраф у підприємця-спрощенця може бути у п’ять разів більше ніж виручка

Міндоходів в м. Києві демонструє, як можуть покарати підприємця за ігнорування вимог щодо оприбуткування готівки

Штраф у підприємця-спрощенця може бути у п’ять разів більше ніж виручка

У Києві під час проведення перевірки діяльності приватного підприємця, який, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, надавав послуги зі встановлення металопластикових вікон, фахівці столичного управління Міндоходів встановили, що він отримував виручку в готівковій та безготівковій формі, проте книгу обліку доходів не вів. Тобто, готівка, яка надходила від замовників послуг, не оприбутковувалась у встановленому законодавством порядку.

Не погоджуючись з висновками працівників Міндоходів, підприємець намагався в Окружному адміністративному суді м. Києва скасувати податкове повідомлення-рішення, проте суд не схвалив аргументи позивача.

У результаті розгляду справи столична Феміда визнала правомірність дій працівників Міндоходів, які виявили факт не оприбуткування підприємцем готівки на суму понад 15 тисяч гривень та застосували штрафну санкцію в 5-кратному розмірі, тобто більш ніж 75 тисяч гривень.

Зокрема в судовому рішенні наголошується, що оприбуткування готівки – це проведення підприємствами та підприємцями обліку готівки в касі на повну суму її фактичного надходження у касовій книзі, книзі обліку доходів і витрат, книзі обліку розрахункових операцій.

Тобто, для підприємця – платника єдиного податку, оприбуткування готівки в касу означає здійснення відповідного запису в книзі обліку доходів і витрат у графі 2 «доходи» на повну суму операції.

Джерело: ГУ ДФС у м. Києві

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»