• Посилання скопійовано

Центри зайнятості, Держпраці і місцеві органи влади будуть взаємодіяти щодо перевірок з питань зайнятості населення

25 червня Держпраці оприлюднила проект наказу Мінсоцполітики. Його метою є визначення процедури взаємодії Держпраці, виконавчих органів місцевого самоврядування та Державної служби зайнятості щодо перевірок з питань зайнятості

Центри зайнятості, Держпраці і місцеві органи влади будуть взаємодіяти щодо перевірок з питань зайнятості населення

25 червня Держпраці оприлюднила на своєму офіційному сайті проект наказу Мінсоцполітики. Ним будуть внесені зміни до Наказу Мінсоцполітики №437, яким зараз затверджено Порядок взаємодії Держпраці з центрами зайнятості під час трудових перевірок.

Отже, тепер центри зайнятості допомагатимуть інформацією для таких перевірок не лише Держпраці, а й органам місцевого самоврядування.  Нагадаємо, що з 2017 р. функції та права інспекторів з праці виконують і уповноважені на це працівники органів місцевого самоврядування. Ми про це писали тут та тут>>

Завдяки змінам, місцеві органи влади будуть отримувати необхідну інформацію для проведення перевірок з питань зайнятості на рівні Держпраці. А за результатами перевірок вони повинні будуть надавати відповідну інформацію центрам зайнятості.

При цьому центр зайнятості буде надавати не тільки інформацію щодо посередників та роботодавців, за якими прийнято рішення про відмову в наданні дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, та/або термін дії дозволів закінчився або їх анульовано. А ще буде звітувати щодо роботодавців, яким у звітному кварталі було надано дозволи та у яких вже закінчився термін дії. Тож, у інспекторів з праці буде більше інформації для перевірки роботодавців щодо працевлаштування іноземців.

Нагадаємо, за ч. 5 ст. 53 Закону про зайнятість встановлено види штрафів щодо застосування праці іноземців без дозволу. Зокрема:

1) праця іноземця на умовах трудового або іншого договору без дозволу на застосування його праці або особи без громадянства, тягне за собою штраф за кожну особу у 20 мінзарплат (у 2018 році – 74 460 грн);

2) за працю на інших умовах, ніж за  дозволом, або іншим роботодавцем карається штрафом за кожну особу у 10 мінзарплат (у 2018 р. – 37 230 грн).

Ці штрафи накладає Держпраці та місцеві органи влади при проведенні своїх перевірок, але сплачувати їх роботодавці зобов’язані на рахунки Фонду безробіття. 

Орган, який провів перевірку, буде надавати центрам зайнятості інформацію як повний перелік документів справи про накладення штрафів із зазначенням кількості аркушів кожного окремого документа, ПІБ перевіряючого. 

Зараз такі документи повинні надавати лише фахівці Держпраці. Після змін місцеві органи влади, які перевіряють з питань зайнятості, уповноважать також надавати відповідну інформацію до центрів зайнятості. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»