• Посилання скопійовано

Мільйонні штрафи за контрабанду: комітет ВРУ рекомендує прийняти закон в ІІ читанні

Комітет ВРУ рекомендував прийняти у ІІ читанні законопроєкт Зеленського №5420 щодо криміналізації контрабанди

Мільйонні штрафи за контрабанду: комітет ВРУ рекомендує прийняти закон в ІІ читанні

Члени Комітету під час засідання розглянули проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів, №5420.

Прийнятим Верховної Радою 13 липня 2021 р. законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за недостовірне декларування товарів, що призвело або могло призвести до неправомірного зменшення чи звільнення від сплати митних платежів.

Законопроектом пропонується внести зміни до ст. 201 та 201-1 ККУ та доповнити Кодекс новими ст. 201-2, 201-3, якими встановити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також внести зміни до ст. 216 КПКУ, якими слідчі органів безпеки позбавляються права проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, передбачених ст. 201-1 ККУ, а детективи органів Бюро економічної безпеки України наділяються повноваженнями щодо проведення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, передбачених ст. 201-1, 201-2, 201-3 ККУ.

Підготовленим законопроектом до другого читання доповів народний депутат Олександр Бакумов. Він повідомив про проведені робочою групою і підкомітетом засідання, в яких брали участь представники СБУ, Офісу генерального прокурора, Бюро економічної безпеки, Державного бюро розслідувань. Учасники намагалися напрацювати ту формулу, яка дійсно забезпечила б те, що законопроект працював і дійсно ті надходження, які сьогодні не сплачуються від митних платежів, почали надходити, а діяння стало кримінально караним.

За результатами розгляду пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи було підготовлено порівняльну таблицю законопроекту до другого читання, яка містить 216 пропозицій і поправок, з них 50 – враховано (включаючи враховано частково), 166 – відхилено.

Олександр Бакумов доповів про основні зміни до законопроекту, які систематизовані у порівняльній таблиці. Зокрема, пропонується виключити такі слова як «дії, спрямовані на …», тобто залишили ту норму статті 201, яка діяла. Також пропонується підняти межу контрабанди, після якої настає кримінальна караність діяння.

Народні депутати розглянули та врахували п’ять додаткових правок Комітету, якими деталізовано, що необхідно розуміти під переміщенням товарів через державний кордон, тобто контрабандою.

За результатами обговорення члени Комітету прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №5420 у другому читанні та в цілому.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»