• Посилання скопійовано

Нюанси зняття арешту з банківського рахунку в умовах війни

Як можна зняти арешт із банківського рахунку під час воєнного стану? Що робити, якщо в установі, де він відкритий, відмовляються надати можливість клієнту користуватися рахунком? Які законодавчі підстави для використання заблокованих коштів? Про це все далі

Нюанси зняття арешту з банківського рахунку в умовах війни

Як можна зняти арешт із банківського рахунку під час воєнного стану? Що робити, якщо в установі, де він відкритий, відмовляються надати можливість клієнту користуватися рахунком? Які законодавчі підстави для використання заблокованих коштів? Про це – у консультації головної юристки відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Іванни Желізної.

Насамперед зазначимо, що арешт на кошти боржника накладають на підставі відкриття виконавчого провадження – завершальної стадії судового провадження, яка  спрямована на примусове виконання рішень суду. Примусове виконання судових рішень покладають на органи державної виконавчої служби та у визначених Законом України “Про виконавче провадження” випадках – на приватних виконавців (ст. 1 Закону України “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів”).

Виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов’язок боржника подати декларацію про доходи та майно боржника, попереджає боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

За рішенням немайнового характеру виконавець у постанові про відкриття виконавчого провадження зазначає про необхідність виконання боржником рішення протягом 10 робочих днів.

Виконавець під час проведення виконавчих дій вчиняє примусові заходи щодо виконання рішень, серед таких дій є накладення арешту на кошти боржника шляхом винесення постанови про арешт коштів боржника, які є на банківських рахунках.

Підставою для зняття арешту з майна (коштів) боржника у виконавчому провадженні є:

  • закінчення виконавчого провадження;
  • повернення виконавчого документа до суду, який його видав;
  • скасування судом заходів забезпечення позову за завершеним виконавчим провадженням;
  • надходження на рахунок органу ДВС, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених із боржника, необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів,          стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника за завершеним виконавчим провадженням;
  • якщо після повернення виконавчого документа, встановлено, що виконавчий документ не підлягає виконанню або покладені виконавчим документом на боржника зобов’язання підлягають припиненню.

Зауважимо, що про зняття арешту з майна (коштів) виконавець зазначає у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа, яку в день її винесення надсилають органу, установі, посадовій особі, яким була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно (кошти) боржника.

З 24 лютого 2022 року, відповідно до Закону “Про правовий режим воєнного стану”, в Україні введено режим воєнного стану.

За розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.03.2022 №198-р “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану”, а також відповідно до Закону ”Про внесення зміни до розділу XIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону “Про виконавче провадження” тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:

  • фізичні особи можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень;
  • юридичні   особи – боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п’яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Міністерство юстиції України повідомляє, що у разі відкритого рахунку на кошти якого в цьому банку накладено арешт, клієнт може здійснювати видаткові операції з нього без урахування арешту до закінчення воєнного стану в Україні.

Національний банк проінформував банки про порядок здійснення видаткових операцій із рахунків громадян за наявності арешту на кошти та закликає банки врахувати його під час обслуговування громадян.

Банківська установа, у якій відкрито «арештований» рахунок, у період воєнного стану, зобов’язана надати можливість клієнту користуватися грошовими коштами на рахунку та не брати до уваги постанови державних чи приватних виконавців про накладення арешту.

У разі відмови банківської установи надати можливість здійснення видаткових операцій, особа має право оскаржити такі дії до Національного банку України одним зі зручних способів:

  • зателефонувати на «гарячу» лінію за номерами: 0 800 505 240 або +380 44 298 65 55
  •  подати електронне звернення на електронну адресу nbu@bank.gov.ua
  • заповнити   онлайн-форму звернень за посиланням 
  • подати письмове звернень: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ, 01601

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»