• Посилання скопійовано

Який штраф чекає фінагентів за неподання заяв для взяття на облік у ДПС?

Неподання фінансовим агентом Заяви про взяття його на облік призводить до накладення штрафу у 20 розмірів МЗП на 1 січня звітного року. З 1 січня 2024 року розмір штрафу становить 142 тис. грн

Який штраф чекає фінагентів за неподання заяв для взяття на облік у ДПС?

Податківці підкреслили, що п. 39-3.3 ПКУ визначає облік у контролюючих органах фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та Загального стандарту звітності CRS, відповідно до пп. 39-3.3.1 якого фінансові агенти, які є підзвітними фінансовими установами для цілей Багатосторонньої угоди CRS та відповідно до Загального стандарту звітності CRS, зобов’язані подати заяву про взяття їх на облік у контролюючому органі протягом 60 календарних днів після встановлення фінансовим агентом статусу підзвітної фінансової установи.

Порядок взяття на облік та зняття з обліку фінансових агентів, які є підзвітними фінансовими установами для цілей багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки та загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки, затверджений наказом Мінфіну від 30.08.2023 №468 із змінами та доповненнями (далі – Порядок №468).

Взяття на облік підзвітних фінансових установ здійснюється шляхом подання заяви про взяття на облік/зняття з обліку Підзвітної Фінансової Установи/внесення змін до відомостей про Підзвітну Фінансову Установу (далі – Заява про взяття на облік), форма якої наведена у додатку 1 до Порядку №468, в електронній формі через електронний кабінет платника податків або іншими засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 №851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05.10.2017 №2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» із змінами та доповненнями (п. 1, 8 розд. ІІ Порядку №468).

Згідно з п. 117.6 ПКУ неподання фінансовим агентом Заяви про взяття його на облік відповідно до вимог п. 39-3.3 ПКУ тягне за собою накладення штрафу у 20 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Тобто з 1 січня 2024 року розмір цього штрафу становить 142 тис. грн.

Сплата такого штрафу не звільняє фінансового агента від обов’язку реєстрації та виконання інших вимог ст. 39-3 ПКУ.

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»