• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики внесе зміни до порядку нарахування пені та її сплати

Цей Порядок встановлює механізм нарахування пені підприємствам, установам, організаціям, а також фізособам, які використовують найману працю, за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій

Мінсоцполітики внесе зміни до порядку нарахування пені та її сплати

СПО профспілок оприлюднило проєкт наказу "Про внесення змін до наказу Міністерства праці та соціальної політики України від 15 травня 2007 року № 223". А саме: вносяться зміни до Порядку нарахування пені та її сплати.

Уточнено, що цей Порядок встановлює механізм нарахування пені підприємствам, установам, організаціям, у тому числі підприємствам, організаціям громадських об’єднань осіб з інвалідністю, філіям, представництвам, іншим відокремленим підрозділам підприємств, установ та організацій (у тому числі міжнародних), утвореним відповідно до законодавства України, які мають окремий баланс і самостійно здійснюють розрахунки із застрахованими особами, а також фізичним особам, які використовують найману працю, за порушення термінів сплати адміністративногосподарських санкцій, передбачених Законом України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні". 

Крім того, у нових редакціях викладено деякі визначення: відділення Фонду, адміністративно-господарська санкція, роботодавці.

Документами, що підтверджують невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, є:

  • Розрахунок сум адміністративногосподарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, за формою згідно з додатком до Порядку надсилання розрахунку сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік, затвердженого постановою ПФУ від 10.03.2023 №14-1,
  • та / або рішення суду,
  • та / або акт, складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду.

Пеня сплачується роботодавцями за рахунок прибутку, що залишається після сплати всіх податків і зборів (обов’язкових платежів). У разі несплати пені чи неможливості її сплати за рішенням суду її стягнення у примусовому порядку може бути звернено на майно роботодавця в порядку, передбаченому законом.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»